Ce se intampla in justitie cu dosarele de coruptie dupa “taifunul”Voiculescu?

Ce se intampla in justitie cu dosarele de coruptie dupa “taifunul”Voiculescu?

Studiu efectuat de avocat Coltuc Marius,avocat penalist specializat infractiuni de coruptie

Avocat Coltuc Avocat Penalist Romania
Avocat Coltuc Avocat Penalist Romania

Avocat Coltuc Marius Vicentiu | Coltuc Marius Law Firm  A SE CITI SI PE ISSU  SAU Avocat specializat dosare coruptie

www.coltuc.ro

www.facebook.com/coltuc/followers

Avocat Coltuc Marius Vicentiu | Coltuc Marius Law Firm

In ultimele zile,desi este perioada concediilor se mediatizeaza foarte mult decizia in dosarul Voiculescu.

Nu vreau sa comentez aceasta decizie insa imi pun intrebarea:ce se va intampla cu dosarele de coruptie aflate in instanta?

Sau confiscarea extinsa va deveni o practica la instanta in 2014?

In justitie,pentru crearea jurisprudentei este destul de periculos sa ai un etalon,un dosar de comparatie

De ce spun acest lucru?

Domnul Voiculescu a fost condamnat pentru o singura infractiune,fara alte antecedente,cu incadrarea de 3-10 ani.

Atunci celelalte dosare de coruptie care au infractiuni in concurs(mai multe infractiuni comise) si incadrari mai mar ice pedepse vor primi?

Se va lua in calcul numai mediatizarea si prejudiciul sau se va lua in calcul si celelalte elemente de individualizare?

Elementele de individualizare sunt :

Stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii:

a) împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite;

b) starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;

c) natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii;

d) motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit;

e) natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;

f) conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal;

g) nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

La dosarul Voiculescu credem ca s-a avut in vedere litera a din acest articol si poate b

PRACTICA PE DOSARE DE CORUPTIE AVAND ACEEASI INCADRARE CA SI DOSARUL VOICULESCU

Dosar de trafic de influență Vasile Duta 3458

ZILE de la data savarsirii5 mai 2010 – 5 ani de închisoare cu executareDosar de luare de mităNicolae Mischie334118 martie 2013 – 4 ani de închisoare cu executare”Romsilva”Ion Dumitru308028 septembrie 2009 – achitare definitivă”Armele de vânătoare”Șerban Mihăilescu301011 iunie 2012 – achitare definitivă”Mită la Primărie”Mircia Gutău293127 ianuarie 2010 – 3 ani și jumătate de închisoare cu executare”Strămutați de lux”Ionel Manțog28919 iulie 2012 – 5 ani de închisoare cu executare”Bunuri din China (Zambaccian I)”Adrian Năstase28236 ianuarie 2014 – 4 ani de închisoare cu executare”Mătușa Tamara”Adrian Năstase26243 septembrie 2012 – achitare definitivă“Horea 46”Cristian Anghel25052 ani și șase luni de închisoare cu executare„Fabrica de zahăr”Gheorghe Falcă247717 iunie 2013 – achitare definitivă„Mită la LPF”Dumitru Dragomir228422 octombrie 2012 – achitare definitivă”Valiza”George Becali22804 iunie 2013 – 3 ani de închisoare cu executare”Palincă și caltaboși”Decebal Traian Remeș
Ioan Mureșan224925 februarie 2013 – 3 ani de închisoare cu executare”ICA”Dan Voiculescu21458 august 2014 – 10 ani de închisoare cu executare”Spagă în numele fiului”Paul Păcuraru205219 decembrie 2011 – achitare definitivă”Trofeul calității”Adrian Năstase202820 iunie 2012 – 2 ani de închisoare cu executare”Mita de la PIC”Antonie Solomon160120 septembrie 2013 – 3 ani de închisoare cu executare”Voicu”Cătălin Voicu153822 aprilie 2013 – 7 ani de închisoare cu executare“Poșta Română”Tudor Chiuariu șiZsolt Nagy133024 ianuarie 2014 – 3 ani și șase luni de închisoare cu suspendare respectiv 4 ani de închisoare cu suspendareDosar de șantajDan Pasat121612 decembrie 2013 – 3 ani de închisoare cu executare”Mita de la Cluj”Sorin Apostu9517 iulie 2014 – 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare”Transformatorul”Relu Fenechiu76930 ianuarie 2014 – 5 ani de închisoare cu executare”Mita la Primărie II”Emilian Francu44326 martie 2014 – 4 ani de închisoare cu executare”Mită la Hidroelectrica 1″Eugen Bradean26631 ianuarie 2014 – 3 ani de închisoare cu executare

CATE ASPECTE DIN RECHIZITORII PENTRU DOSARELE DE MAI SUS

333 de zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul „Trafic de influenta la Transporturi” – Ovidiu Silaghi

Ovidiu Silaghi este acuzat de procurorii DNA ca, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a cerut lui Nelu Iordache sa deschida prin Blue Air, compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache, noi rute care sa lege aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa, pentru ca, in schimb, sa isi exercite influenta asupra unor functionari din cadrul CNADNR (structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor). Deschiderea acestor curse a fost solicitata pentru sustinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului, iar pentru a-si exercita influenta asupra CNADNR Silaghi a primit de la Iordache 200.000 de euro, sustin procurorii. UPDATE: Timp de 6 luni, cererea DNA adresata Parlamentului European pentru ridicarea imunitatii lui Silaghi s-a pierdut pe drumul birocratic de la Bruxelles. Din iunie, insa, Silaghi a devenit deputat in Parlamentul Romaniei, pe listele PSD si beneficiaza de imunitatea parlamentara din tara.

419 de zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul „Mita si trafic de influenta la Baia Mare” – Catalin Chereches

Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, este urmarit penal pentru luare de mita, trafic de influenta si operatiuni financiare incompatibile cu functia sa, a anuntat Directia Nationala Anticoruptie. Procurorii sustin ca edilul din Baia Mare a cerut si a primit bani de la 5 firme pentru a le favoriza in procedurile de achizitie publica organizate de primaria Baia Mare, la atribuirea contractelor si pe parcursul derularii lor.

950 de zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul „Gaze ieftine pentru Niculae” – Ioan Niculae, Varujan Vosganian, Adrian Videanu

DOSAR SUSPENDAT: Pana la incuviintarea cererii procurorilor de urmarire penala pentru Vosganian (parlamentar), dar Senatul a respins cererea procurorilor // Urmarirea penala a lui Niculae continua in acest timp

Adrian Videanu si Varujan Vosganian, in calitatea lor de ministri Economiei, sunt acuzati de procurorii DIICOT pentru o serie de decizii care ar fi favorizat firma Interagro controlata de Ioan Niculae oferind gaze naturale la preturi mai mici. Practic, DIICOT a instrumentat un dosar de „complot si subminarea economiei nationale” in care sunt acuzati zeci de directori (peste 40) din cadrul Ministerului Economiei, ANRE si Romgaz pentru ca ar fi favorizat firma miliardarului Niculae. Ioan Niculae este sub urmarire penala inca din ianuarie 2012, dar abia in septembrie procurorii au cerut incuviintarea urmaririi penale pentru Vosganian (parlamentar) si Videanu.
UPDATE In februarie 2014, procurorii DIICOT au decis, in conformitate cu intrarea in vigoare a noului cod penal, schimbarea incadrarii juridice a infractiunilor din „complot” si „subminare a economiei nationale” in infractiunile de „constituire a unui grup infractional organizat ” si „abuz in serviciu” // Pe 23 iunie, procurorii au decis extinderea cercetarilor si punerea sub urmarie penala in cazul lui Ioan Niculae, sotia sa si a alti sase inculpati pentru infractiuni de sustragere de sub sechestru, instigare la abuz in serviciu si spalare a banilor.

287 de zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul „Evaziunea fiscala de 50 de milioane de euro” – senatorul Nicolae Badalau

Senatorul PSD Nicolae Badalau este acuzat de trafic de influenta pentru ca ar fi aparat interesele unei retele infractionale care viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism de evaziune. În 2 ani de zile statul a fost prejudiciat cu 50 de milioane de euro, sustin procurorii DNA. In dosarul care vizeaza zeci de persoane si un procuror de pe langa Inalta Curte, procurorii mai arata ca Badalau ar fi primit, cu titlu gratuit, pulpe, piept si ficat de pui de la una din firmele implicate.

753 de zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul „Frauda cu fonduri ale Parlamentului European” – Anne-Rose-Marie Juganaru

Anne-Rose-Marie Juganaru este urmarita penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie din iulie 2012 in cazul fraudei cu fonduri ale Parlamentului European in care este acuzat si Adrian Severin. Anne-Rose-Marie Juganaru este acuzata de complicitate la folosirea de documente false in urma carora au fost obtinute pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunitatilor europene, in calitate de asistenta a europarlamentarului Adrian Severin. In martie 2013, Juganaru a fost numita in functia de secretar de stat la Ministerul Mediului printr-o decizie a premierului Victor Ponta.

333 de zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul „Folosirea influentei si favorizarea infractorului” – Ioan Oltean

Ioan Oltean, in calitate de vicepresedinte si fost secretar general al PDL, este acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie ca a intervenit la conducerea Consiliului Judetean Bistrita Nasaud, precum si la inalti demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Economiei pentru ca anumite firme sa castige licitatii sau pentru ca primari PDL sa primeasca fonduri publice pe anumite proiecte. Oltean este acuzat si de favorizarea infractorului; procurorii sustin ca el a informat doua persoane ca DNA urma sa faca a doua zi perchezitii la domiciliile acestora.

2076 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul „I.C.A.” – Dan Voiculescu

TERMEN DE JUDECATA | 8 AUGUST 2014

3,6 hectare de teren si un hectar de constructii in Baneasa au fost cumparate de Dan Voiculescu la un pret de 75 de ori mai mic decat cel real, sustin procurorii. O urmarire penala in timp record (cateva luni) a dus la trimiterea in judecata a 13 persoane. Dupa trei termene la Tribunalul Bucuresti, procesul s-a mutat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde a debutat cu sapte amanari. Timp de aproape 9 luni de zile (iunie 2012 – februarie 2013), Voiculescu a jucat „alba-neagra” cu functia sa de parlamentar dupa ce a demisionat din Senat, a fost reales si apoi a demisionat din nou. In acest timp, dosarul sau a fost plimbat de mai multe ori de la Inalta Curte la Tribunal si inapoi.
8 august 2014 SENTINTA FINALA: Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare

2988 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul „Loteria I” – George Copos

TERMEN DE JUDECATA | 13 AUGUST 2014

Ana Electronic, compania in care Copos este actionar majoritar, a vandut, in 2004, mai multe spatii comerciale catre Loteria Romana. Anchetatorii sustin ca suma incasata oficial a fost mult mai mica decat cea primita in mod real, statul fiind tras pe sfoara cu circa un milion de euro. In 20 mai 2011, instanta a decis restituirea dosarului la DNA. In 28 iulie 2011, recursul DNA impotriva acestei decizii a fost admis si judecata a continuat la Judecatoria Sectorului 2.

– Prima decizie: George Copos a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare. Decizia nu este definitiva.

2989 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul „Caprioara” – Marian Oprisan

TERMEN DE JUDECATA | 21 AUGUST 2014

Modul in care a achizitionat, in numele Consiliului Judetean Vrancea, un complex turistice, felul in care a cheltuit banii CJ pentru anumite actiuni de protocol, dar si unele nereguli privind reabilitarea drumurilor comunale l-au adus pe celebrul politician PSD in fata judecatorilor. De mai bine de 5 ani, procesul lui Marian Oprisan treneaza si a fost mutat de mai multe ori de la instantele din Vrancea la din Cluj si invers. In prezent, dosarul se judeca la Judecatoria Cluj-Napoca.

264 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul „Mita la judecator” – Veronica Cirstoiu

TERMEN DE JUDECATA | 21 AUGUST 2014

Judecatoarea Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti, si fiul sau Florin Cergan au fost arestati preventiv pe 9 august, fiind acuzati de luare de mita si complicitate la trafic de influenta pentru solutii favorabile in mai multe dosare, printre care si cel al lui Dinel Staicu. Procurorii DNA sustin ca Veronica Cirstoiu a primit peste 1.000.000 euro pentru obtinerea unor solutii favorabile in cauze penale. Scopul mitei, spun surse judiciare citate de Mediafax, ar fi fost si anularea condamnarii la 7 ani de inchisoare a lui Dinel Staicu, decizie care chiar s-a luat in februarie 2012, in dosarul fraudarii Bancii Religiilor.
UPDATE 20 noiembrie 2013: Judecatoarea Veronica Cirstoiu a fost trimisa in judecata

66 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul „Informatii confidentiale la Transporturi” – Valentin Preda, secretar de stat

TERMEN DE JUDECATA | 21 AUGUST 2014

Pe 19 ianuarie 2013, secretarul de stat in Transporturi, Valentin Preda a fost saltat din fata ministerului Dezvoltarii Regionale (minister condus de Liviu Dragnea) de procurorii DNA, fiind suspectat de acte de coruptie. Preda, un apropiat al edilului constantean Radu Mazare, secretar de stat in repetate randuri la Transporturi, este acuzat de detinere de documente confidentiale si secrete de stat. Alaturi de Preda s-a inceput urmarirea penala si pe numele unui ofiter de politie judiciara in cadrul DNA. In presa au aparut speculatii cum ca informatiile confidentiale ce le-ar fi obtinut Preda urmau sa ajunga la Liviu Dragnea, insa aceste zvonuri nu au fost confirmate.

284 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Voluntari” – Miron Mitrea

TERMEN DE JUDECATA | 28 AUGUST 2014

Miron Mitrea este acuzat ca, pe vremea in care era ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in guvernul Adrian Nastase, a primit drept mita circa 300.000 de euro, sub forma de lucrari de constructie la o casa apartinand mamei sale. Foloasele necuvenite ar fi provenit de la Irina Jianu, sefa Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), in schimbul numirii si mentinerii ei in functiile de inspector general adjunct, respectiv inspector general in cadrul ISC. In 16 mai 2011, Inalta Curte a decis ca dosarul sa fie trimis inapoi la DNA. Dupa mai bine de 2 ani, pe 31 octombrie 2013, DNA a retrimis dosarul in instanta, insa cu un prejudiciu retinut diminuat.

1960 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Privatizarile strategice” – Codrut Seres si Zsolt Nagy

TERMEN DE JUDECATA | 1 SEPTEMBRIE 2014

Fostul ministru PC al Economiei si Comertului, Codrut Seres, si fostul ministru UDMR al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, au fost acuzati de procurori ca ar fi utilizat pozitiile pe care le ocupau in Guvern pentru a favoriza anumiti concurenti intr-o serie de dosare de privatizare de mare importanta. Anchetatorii sustin ca faptele celor doi demnitari trebuie catalogate drept tradare. Procesul a debutat in mai 2009 si continua in prezent la Inalta Curte (ICCJ).
UPDATE 3 decembrie 2013:  Codrut Seres a fost condamnat la 6 ani de inchisoare cu executare pentru tradare. Zsolt Nagy – cinci ani de inchisoare. Sentinta nu e definitiva

314 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul „Santaj la Antene” – Sorin Alexandrescu, Dan si Camelia Voiculescu

TERMEN DE JUDECATA | 1 SEPTEMBRIE 2014

Sorin Alexandrescu, directorul Antena Grup, este acuzat de procurorii anticoruptie ca l-ar fi santajat si constrans pe administratorul RCS-RDS sa semneze reintroducerea in grila Digi a unor programe ale trustului Intact, sub amenintarea ca altfel va publica o serie de anchete compromitatoare despre relatia RCS-RDS si Dumitru Dragomir, seful Ligii Profesioniste de Fotbal. In acest dosar au fost trimisi in judecata si Dan Voiculescu si fiica sa Camelia, procurorii sustinand ca cei doi erau la curent cu „stadiul actiunilor infractionale”. Presiunile asupra sistemului judiciar prin intermediul media sunt invocate in premiera de catre procurori in acest dosar.

349 de zile de la trimiterea in judecata

Dosar de coruptie „Lucrari fictive la Beius” – deputatul liberal Costin Gheorghe

TERMEN DE JUDECATA | 2 SEPTEMBRIE 2014

Fostul viceprimar al localitatii Beius, actualmente deputat PNL, Costin Gheorghe este acuzat de procurorii anticoruptie de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in declaratii, fals intelectual si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Costin Gheorghe, fostul primar si un alt fost viceprimar sunt acuzati ca, in calitate de lideri ai administratiei locale, ar fi favorizat firma Top Construct Group si ar fi semnat plati pentru lucrari fictive realizate de compania in cauza.

2894 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul „Rompetrol” – Dinu Patriciu

TERMEN DE JUDECATA | 2 SEPTEMBRIE 2014

Unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri autohtoni, politician important, chiar daca nu detine nicio functie importanta in PNL, patron al unuia dintre cele mai importante grupuri media, Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in 2006 pentru sapte capete de acuzare, printre care delapidare, spalare de bani, asociere pentru savarsirea de infractiuni si manipularea pietei de capital.
Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate invocata de avocatii apararii. Procesul s-a reluat in septembrie 2011, dupa un an de pauza. 28 august 2012 – Instanta il achita pe Dinu Patriciu in dosarul Rompetrol. Sentinta nu este definitiva, iar procurorii au facut apel la Curtea de Apel Bucuresti.

2253 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul „Trafic cu terenuri” – Marinica Cazacu

TERMEN DE JUDECATA | 2 SEPTEMBRIE 2014

Fostul prefect PD al judetului Ialomita, Marinica Cazacu, ar fi pus bazele unui mecanism prin care retroceda ilegal terenuri in beneficiul unor apropiati. Dupa cum sustin procurorii, folosindu-se de pozitia sa, demnitarul ar fi pus in posesie cu peste 225 de hectare de teren valoros, cu deschidere la DN2A, unor persoane neindreptatite la acest lucru. In acest mod, Cazacu ar fi produs un prejudiciu de peste sapte milioane de euro Administratiei Domeniilor Statului si unor persoane fizice.

2116 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul „Retrocedarile ilegale” – Radu Mazare si Nicusor Constantinescu

TERMEN DE JUDECATA | 2 SEPTEMBRIE 2014

O retea din care DNA spune ca face parte primarul Constantei, Radu Mazare, actualul presedinte al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, dar si alte 35 de persoane (angajati ai institutiilor publice, notari, oameni de afaceri, samsari de terenuri etc.) ar fi pagubit statul cu 114 milioane de euro prin retrocedarea ilegala a circa 100 de hectare de teren situat in Constanta.
Procesul a fost suspendat timp de un an si jumatate pentru judecarea unei exceptii de neconstitutionalitate ridicata de avocatii apararii.Judecarea Dosarului s-a reluat in martie 2012 la Curtea de Apel Bucuresti.

341 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul „Locuinta de la MApN” – Corneliu Dobritoiu

TERMEN DE JUDECATA | 2 SEPTEMBRIE 2014

Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a fost trimis in judecata de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) intr-un dosar privind cumpararea unor locuinte de serviciu in baza unor declaratii false. Potrivit rechizitoriului citat de Mediafax, Dobritoiu a cerut o casa cu patru camere de la MApN pe motiv ca statea cu parintii si are doi copii. Procurorii sustin ca fostul ministru al Apararii a inchiriat si apoi a cumparat, in regim subventionat, o locuinta de serviciu de la Ministerul Apararii Nationale, cu incalcarea prevederilor legale.

308 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul „Fraude la referendum” – Liviu Dragnea

TERMEN DE JUDECATA | 3 SEPTEMBRIE 2014

Liviu Dragnea este acuzat de procurorii DNA ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie 2012 de demitere a presedintelui Traian Basescu. Potrivit procurorilor anticoruptie, Dragnea ar fi folosit zece metode pentru fraudarea votului, printre care votul multiplu, turismul electoral si falsificarea de semnaturi. Scopul acestei actiuni ar fi fost obtinerea unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia. Pe 6 septembrie 2012, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca a inceput urmarirea penala fata de Liviu Dragnea.

1181 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul „Zeus 1 (Bani europeni pentru scoli)” – Constantin Nicolescu

TERMEN DE JUDECATA | 3 SEPTEMBRIE 2014

Seful CJ Arges, baronul PSD Constantin Nicolescu este acuzat ca a luat mita 60 de mii de euro de la omul de afaceri Cornel Penescu din Pitesti si ca ar fi luat ilegal alte 900 de mii de euro din fonduri europene pentru reabilitarea a patru scoli in judet, lucrarile fiind realizate de compania Zeus SA, o firma de casa a PSD. Nicolescu a si fost arestat preventiv in ianuarie 2011, iar la aflarea deciziei de arest, Nicolescu a lesinat si a fost dus de urgenta la Bucuresti unde a fost operat pe cord deschis. Dosarul s-a judecat timp de aproape doi ani la tribunalul Arges, dar in februarie 2013 a fost mutat la Tribunalul Bucuresti. 28 mai 2013 – Prima decizie: Nicolescu este condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare
11 noiembrie 2013 – Nicolescu este condamnat la 3 ani si 4 luni de inchisoare cu executare / Decizia poate fi atacata cu recurs la ICCJ

2383 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul “Achizitii de lux 1” – Mihai Necolaiciuc

TERMEN DE JUDECATA | 10 SEPTEMBRIE 2014

In perioada in care era director general al CFR, Mihai Necolaiciuc ar fi ordonat achizitii ilegale in valoare de peste 18 milioane de euro, sustin procurorii DNA. Fostul sef al Cailor Ferate Romane a fugit din tara in 2005 si a fost prins de autoritati patru ani mai tarziu, pe teritoriul Statelor Unite. Procedura de extradare a demarat imediat si pe 20 aprilie 2011 Necolaiciuc a ajuns in Romania. De aproape 5 ani, procesul sau se judeca la Judecatoria Sector 1 – Bucuresti.

citeşte tot articolul

494 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul „Mita in flagrant” – Alin Trasculescu

TERMEN DE JUDECATA | 11 SEPTEMBRIE 2014

Fostul deputat PDL Alin Trasculescu este acuzat de procurorii DNA ca, in perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, in calitate de deputat si presedinte al Organizatiei PDLVrancea, a pretins de la Mircea Vintilescu, reprezentantul unei societati comerciale, denuntator in cauza, initial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorata la 150.000 euro, pretinzand ca poate sa intermedieze aprobarea unor proiecte de investitii prin PNDI, program gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Pe 4 aprilie 2013, Alin Trasculescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la spalare a banilor, delapidare si uz de fals.

2699 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul „Aparatura medicala pentru penitenciare” – Serban Bradisteanu

TERMEN DE JUDECATA | 12 SEPTEMBRIE 2014

Fost senator PSD, dar mult mai celebru pentru abilitatile de chirurg, Serban Bradisteanu este acuzat ca a primit mita patru milioane de euro in conturile unei firme offshore pe care o detine in Insulele Virgine Britanice in schimbul achizitionarii de aparatura medicala supraevaluata si inutila. Prima faza a procesului s-a incheiat, dupa doi ani si jumatate, cu achitarea medicului. Apelul DNA a fost admis de judecatori in decembrie 2010, cand s-a decis rejudecarea procesului. Recursul lui Bradisteanu a fost respins de Inalta Curte. Procesul se rejudeca la TMB.
Tribunalul Bucuresti – 7 ianuarie 2014: Serban Bradisteanu este ACHITAT. Decizia nu este definitiva

703 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul „Motorina” – Sorin Blejnar

TERMEN DE JUDECATA | 15 SEPTEMBRIE 2014

Fostul presedinte ANAF Sorin Blejnar este judecat in dosarul „Motorina” pentru sprijinire de grup infractional organizat. Potrivit procurorilor DIICOT, Blejnar ar fi blocat orice control sau inspectie fiscala la firmele folosite de membrii acestei grupari, care a initiat un mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru peste 5.000 de tone de motorina cumparata in regim suspensiv si comercializata pe piata interna. Prin aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 22.000.000 lei, reprezentand TVA si accize, sustin procurorii.

399 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul „Judecatoarele de la Tribunalul Bucuresti” – Antonela Costache si Viorica Dinu

TERMEN DE JUDECATA | 15 SEPTEMBRIE 2014

Judecatoarele Antonela Costache si Viorica Dinu de la Tribunalul Bucuresti sunt acuzate de procurorii anticoruptie de trafic de influenta si luare de mita, pentru a pune in libertate inculpati acuzati de trafic de droguri, trafic de persoane si coruptie. In cursul lunii ianuarie 2013, grefierul Vasilescu Sorin de la Tribunalul Bucuresti ar fi primit 5.000 de euro de la doi avocati pentru a manipula sistemul informatic de inregistrare a cauzelor penale astfel incat recursul declarat de Dinel Nutu (fost Staicu) impotriva deciziei de mentinere a arestului preventiv sa fie repartizat completului din care faceau parte Viorica Dinu si Antonela Anemary Costache.

Care vor fi pedepsele in dosarele care nu sunt definitive?

Putem sa ne uitam pe datele publice de pe portal.just.ro si  www.scj.ro

Instantele in cauza sunt TMB,CAB si ICCJ

Haideti sa le luam pe rand

Practica dosarelor de coruptie aflate pe rolul TMB

Sunt 365 de dosare aflate pe rol .Peste 95% din aceste dosare primesc pedepse cu executare indreptate spre minimul special

A se vedea

http://portal.just.ro/3/SitePages/Rezultate_dosare.aspx?k=infractiuni%20de%20coruptie&a=%20scope%3AvDosar%20MJmpIdInstitutie%3D3&v1=-mjmpdosardata

Practica dosarelor de coruptie aflate pe rolul CAB

Sunt 458 aflate pe rol.Peste 98% din aceste dosare primesc pedepse cu executare indreptate spre minimul special majorate cu maxim 2 ani

A se vedea

http://portal.just.ro/2/SitePages/Rezultate_dosare.aspx?k=infractiuni%20de%20coruptie&a=%20scope%3AvDosar%20MJmpIdInstitutie%3D2&v1=-mjmpdosardata

Practica dosarelor de coruptie aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Sunt 3418 dosare pe rol.Peste 50% din aceste dosare primesc pedepse cu executare indreptate spre minimul special

A se vedea

http://www.scj.ro/dosare.asp

La intrebarea daca confiscarea extinsa ar trebui sa devina o practica raspunsul este DA

Daca s-ar recupera prejudiciul din dosare atunci am putea vorbi de un venit al statului de  6 miliarde.

Vom vedea care va fi practica instantelor si dupa alegeri.Sincer imi doresc sa se aplice legea in fiecare dosar si  e baza probelor din dosare

Concluzii:

A se citi si raportul DNA in anii 2013-2014

http://www.pna.ro/obiect2.jsp?id=235

Calitatea persoanelor în dosarele înregistrate

• 1 ministru

• 2 foşti miniştrii (unul şi europarlamentar)

• 2 senatori

• 3 deputaţi

• 3 Președinţi Consiliu Județean şi 1 vicepreședinte Consiliu Județean

• 45 primari

• 1 fost Președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate

• 1 inspector șef IPJ

• 7 judecători

• 2 procurori

11 judecători

• 9 procurori

• 22 avocați

• 28 ofițeri de poliție

• 20 de oficiali vamali

• 53 ofițeri Jandarmerie

• 8 ofițeri superiori Ministerul Apărării Naționale

• 6 comisari Garda Financiară

• 3 comisari Garda de Mediu

1 prefect și 2 subprefecți

• 1 fost președinte ANAF

• 1 Președinte Camera de Comerț și Industrie

• 1 Președinte, 1 vicepreședinte și 1 Secretar General Autoritatea de

Supraveghere Financiară

• 1 Președinte Autoritatea Națională de Restituire a Proprietăților

• 8 directori Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură

• 1 președinte Federația română de Fotbal

• 1 președinte Liga Profesionistă de Fotbal

• 1 Președinte al Federației Române de Box

Infracţiunile reţinute în dosarele trimise în judecată

• 121 infracțiuni de luare de mită

• 61 infracțiuni de dare de mită

• 128 infracțiuni de trafic de influență

• 65 infracțiuni de cumpărare de influență

• 349 infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut

pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

• 120 infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE

• 178 infracțiuni de înșelăciune

• 146 infracțiuni de evaziune fiscală

• 45 infracțiuni de spălare de bani

• 27 infracțiuni de constituire sau aderare la un grup infracțional

Organizat

Tipologii de comitere a faptelor de corupţie

Miniștri și secretari de stat:

• atribuire ilegală de contracte din fonduri publice

• numiri în funcții publice

• demersuri pentru modificarea unor legi

Reprezentanţi ai puterii locale:

• atribuire ilegală a unor contracte din fonduri publice, în schimbul unor

foloase

• subevaluare a bunurilor în operațiuni comerciale (executări silite,

vânzare/cumpărare) în favoarea anumitor persoane, societăți

comerciale

• restituire ilegală unor bunuri către anumite persoane

Studiu efectuat de avocat Coltuc Marius,avocat penalist din 2014

Avocat Coltuc Marius Vicentiu | Coltuc Marius Law Firm

www.coltuc.ro

www.facebook.com/coltuc/followers

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!