Judecătoria Craiova a decis, într-un proces dintre un creditor și Banca Românească, înghețarea cursului de schimb CHF-leu la valoarea de la data contractării împrumutului și a obligat banca să-l despăgubească pe datornic cu sumele plătite în plus și dobânda la sumele respective.

În soluție se arată, potrivit Portalului Instanțelor de Judecată, că instanța amintită a constatat „caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind riscul valutar” inserate în contractul de credit al reclamantului „privind efectuarea plăţilor în moneda creditului şi suportarea de către consumator a diferenţelor de curs valutar. Constată nulitatea absolută a acestor clauze”.

De asemenea, instanța a dispus „îngheţarea cursului de schimb valutar CHF – leu pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului, urmând ca pârâtele să restituie reclamantului sumele plătite în plus de către acesta, respectiv 44.752,07 lei”.

Judecătorii au respins, ca neîntemeiată, cererea privind denominarea în moneda naţională a plăţilor. De asemenea, a obligat banca să-i achite reclamantului și dobânda legală la suma ce urmează a fi restituită, calculată de la data formulării acțiunii.

UPDATE 25 martie – Banca Românească a remis redacției PaginadeBănci.ro un comunicat în care se afirmă că „decizia formulată de instanța din Craiova nu este una definitivă și irevocabilă”. Reprezentanții băncii au precizat că vor ataca decizia Judecătoriei Craiova imediat după ce vor primi sentința, afirmând că există și soluții opuse celei de la Craiova obținute de la alte instanțe.

Si pozitia noastra:si tot vor pierde

Lasă un comentariu