La solicitarea avocat COLTUC MARIUS VICENTIU, BNR a remis un răspuns privind problema cesionării creditelor de către băncile din România în străinătate, către vehicule financiare aparţinând în general aceluiaşi grup bancar.
Un caz concret este exportul creditelor de către OTP către filiala din Olanda via Ungaria.
BNR precizează că prevederile din Legea nr.93/2009 sunt cele care reglementează acest tip de activitate, în principiu acest lucru fiind legal.
Legat de eventualele probleme ce pot deriva din acest tip de practică pentru clientul bancar, BNR spune că ANPC este instituţia care se ocupă cu drepturile consumatorilor.
În primul paragaraf al răspunsului, BNR ne spune care este legea după care se ghidează:
Legea nr.93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează condițiile minime de acces la activitatea de creditare și desfășurarea acesteia pe teritoriul României, reprezentând și norma generală în materia cesionării creditelor.
Referitor la legalitate:
Concret, instituţiile de credit şi alte tipuri de entităţi din străinătate pot desfășura activitate de creditare cu titlu profesional pe teritoriul României dacă se încadrează în una din categoriile de entități identificate la art.2 alin. (1).
Subliniem că restricțiile privind achiziția de credite prevăzute de Legea nr.93/2009 sunt aplicabile în context transfrontalier numai în situația în care respectiva achiziție conduce la desfășurarea de către cesionar, persoană juridică străină, a unei activități de creditare cu titlu profesional pe teritoriul României.
Statutul creditelor neperformante:
Prin excepție de la regula menționată, același articol (art.2 alin.(3) din Legea nr.93/2009) permite ca în situația în care creditele cesionate sunt clasificate în categoria pierdere, achiziționarea acestora de către entități altele decât cele care desfășoară activitate de creditare cu titlu profesional (ex. societăţi de tip „recuperatori de creanţe”), fără a fi impuse cerințe specifice prin legea menționată.
La creditele ipotecare se face apel la Legea 190/1999 la care BNR nu are competenţe de aplicare
În cazul în care creanțele supuse cesiunii rezultă din contracte de credit ipotecar, prevalează dispozițiile Legii nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare, cu modificările şi completările ulterioare, care are caracter de normă specială în materia creditelor ipotecare. În acest sens, este de interes art.24 alin.(1) din actul normativ menționat, potrivit căruia creanțele ipotecare pot fi cesionate doar către entități de același tip sau autorizate și reglementate în acest sens prin legi speciale, indiferent dacă sunt sau nu încadrate în categoria pierdere. Dorim să precizăm că Banca Naţională a României nu are competenţe cu privire la supravegherea aplicării şi interpretarea Legii nr. 190/1999.
În legătură cu obligaţiile ce revin din contract, BNR indică ANPC drept autoritatea competentă.
În legătură cu obligațiile ce revin cedentului și cesionarului în legătură cu debitorii cedați, menţionăm că Banca Națională a României nu are competențe de reglementare a aspectelor de această natură. Pentru detalii privind aplicarea prevederilor contractuale, a legislației generale în materie și a legislației în domeniul protecției consumatorului în contextul cesionării la entități din străinătate a creditelor acordate persoanelor fizice, este necesară consultarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.