Avocat Drept Penal(Penalist) – Creditele VIP de la BRD. Truică, audiat la DIICOT

Remus Truică, fostul șef de cabinet al premierului Adrian Năstase, a fost audiat joi dimineața la DIICOT în dosarul creditelor frauduloase luate de la BRD. Omul de afaceri nu a dorit să facă declarații la intrarea în sediul DIICOT.

Remus Truică este cercetat sub control judiciar, în dosarul privind creditele VIP de la BRD, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu penal și complicitate la spălare de bani. Averea omului de afaceri (conturi bancare, terenuri și imobile, inclusiv casa din Snagov) a fost pusă sub sechestru de procurori până la concurența sumei de 35 de milioane de euro.

În dosar este urmărită penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani și fosta soție a lui Truică, Irina. Alte 27 de persoane, printre care și doi actuali directori ai BRD, Alexandru Claudiu Cercel Duca și Gabriela Stefanescu Gavrilescu, precum și fostul vicepreședinte al băncii, Lucian Cojocaru s-au ales cu dosar penal.

Alături de aceștia, în dosarul acordării ilegale de credite de la BRD mai sunt cercetați doi moguli de presă, patronul grupului Mediafax, Adrian Sârbu și fostul senator PNL și director al cotidianului Ziua, Sorin Roșca Stănescu. Fosta candidată la președinție, Elena Udrea, este la rândul ei cercetată într-un dosar disjuns din acesta și trimis de DIICOT la DNA.

Prejudiciul total cauzat BRD prin această imensă schemă de fraudare se ridică, potrivit procurorilor, la aproximativ 43,5 milioane de euro.

Potrivit anchetatorilor, doi dintre liderii grupării, profitând de funcțiile din conducerea BRD, au racolat și controlat activitatea mai multor persoane subordonate, angajate ale băncii, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea și acordarea frauduloasă a 17 credite. Procurorii spun că membrii rețelei cunoșteau faptul că pentru niciunul dintre credite nu erau îndeplinite condițiile minime impuse de normele de creditare și că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate.

Remus Truică a beneficiat de 15 dintre cele 17 credite acordate fraudulos de BRD, mai spun procurorii DIICOT. Creditele au fost date unor persoane fizice sau juridice controlate de Truică, astfel că acesta a obținut 35 de milioane de euro, mare parte din acești bani fiind apoi trimiși printr-un circuit financiar complicat în conturi deschise în Monaco, Elveția, Austria și Cipru, controlate direct de Remus Truică și Cristian Aparaschivei, șoferul omului de afaceri. Banii au fost folosiți pentru cumpărarea unor bunuri de lux, ambarcațiuni și imobile.

Niciunul dintre cele 17 credite nu a fost restituit, astfel că BRD le-a trecut în categoria neperformantelor și a constituit provizioane de 20,2 milioane de euro, după ce anterior au fost efectuate prelungiri succesive ale termenelor de constituire a depozitelor colaterale pentru plata dobânzilor și comisioanelor.

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!