Un alt punct de vedere in favoarea legii Darii in Plata – opinie avocat COLTUC

Din 07.12.2015 Legea darii in plata se afla la presedinte spre promulgare.Aceasta trebuie sa se pronunte in maxim 20 de zile.

Cum se obisnuieste in Romania ma astept ca legea sa fie discutata chiar inainte de Craciun,cand oamenii se gandesc la sarbatori.

Conform art.77 din Constitutie ,presedintele are 2 variante:

  • sa retrimita Parlamentului o singura data spre reexaminare
  • Sa sesizeze CCR

Parlamentul European recomanda „darea in plata” in toate tarile UE

Termen maximal pentru Romania 30 martie 2015

Datio in solutum trebuie inclusa in Directiva 17 privind creditele ipotecare

Comitetul pentru petitii al Parlamentului European precizeaza intr-o notificare urmatoarele: Comisia Europeana a emis in martie 2011 un proiect al Directivei privind creditele ipotecare (MCD), intat in vigoare in 20 martie 2014, care include solutia „datio in solutum”, la articolul 28.4: „Statele membre nu ar trebui sa impiedice partile care incheie un contract de credit de a conveni in mod expres ca returnarea sau transferul catre banca a garantiei sau a sumelor obtinute din vanzarea acesteia sa fie suficienta pentru rambursarea creditului”.

Comisia va urmari indeaproape transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Directivei, in intregime, inclusiv a acestui articol. Statele membre trebuie sa transpuna in legislatia nationala prevederile Directivei inr-un interval de doi ani, se mai arata in document.

Ma astept ca presedintele sa trimita legea spre reexaminare Parlamentului.

Lasă un comentariu