Persoanele fizice care construiesc o casa trebuie sa indeplineasca anumite obligatii in 2016

Persoanele fizice care dobândesc sau contruiesc clădiri pe parcursul anului, obligate să le înregistreze la Fisc. Când trebuie depusă declaraţia?

Persoanele fizice care dobândesc sau construiesc o clădire pe parcursul anului sunt obligate, potrivit prevederilor din Codul fiscal, să depună o declaraţie la organul fiscal, în baza căreia autorităţile vor stabili impozitul pe clădiri datorat de proprietari. Dacă în cazul persoanelor fizice care deţin un imobil şi desfăşoară şi activităţi economice, termenul-limită pentru depunerea declaraţiei de impunere este 31 martie, lucrurile stau puţin diferit în cazul celor care dobândesc, construiesc, extind sau chiar desfiinţează o locuinţă în 2016.

Noul Cod fiscal, ale cărui prevederi se aplică de la începutul anului, reglementează şi unele situaţii în care persoanele fizice au obligaţia depunerii unei astfel de declaraţii, chiar şi atunci când nu desfăşoară activităţi economice.

Concret, este vorba despre persoanele care dobândesc sau construiesc o clădire în timpul anului, acestora revenindu-le, la rândul lor, obligaţia de a depune o declaraţie, alături de documentele justificative, la organul fiscal local în a cărui rază teritorială se află imobilul.

Persoanele fizice care dobândesc sau construiesc o casă au 30 de zile la dispoziţie pentru a declara proprietatea

Potrivit art. 461 alin. (2) din Codul fiscal, valabil în 2016, în cazul dobândirii sau construirii unei clădiri în cursul anului, proprietarul acesteia are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competenţă se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data dobândirii şi datorează impozit pe clădiri începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.

Pentru clădirile nou construite, data dobândirii clădirii se consideră după cum urmează:

  • pentru clădirile executate integral înainte de expirarea termenului prevăzut în autorizaţia de construire, data întocmirii procesului-verbal de recepţie, dar nu mai târziu de 15 zile de la data terminării efective a lucrărilor;
  • pentru clădirile executate integral la termenul prevăzut în autorizaţia de construire, data din aceasta, cu obligativitatea întocmirii procesului-verbal de recepţie în termenul prevăzut de lege;
  • pentru clădirile ale căror lucrări de construcţii nu au fost finalizate la termenul prevăzut în autorizaţia de construire şi pentru care nu s-a solicitat prelungirea valabilităţii autorizaţiei, în condiţiile legii, la data expirării acestui termen şi numai pentru suprafaţa construită desfăşurată care are elementele structurale de bază ale unei clădiri, în speţă pereţi şi acoperiş.

Atenţie: Declararea clădirilor în vederea impunerii şi înscrierea acestora în evidenţele autorităţilor administraţiei publice locale reprezintă o obligaţie legală a contribuabililor care deţin în proprietate aceste imobile, chiar dacă ele au fost executate fără autorizaţie de construire.

În altă ordine de idei, obligativitatea depunerii declaraţiei de impunere, în acelaşi termen de30 de zile, revine şi celor care extind, îmbunătăţesc, desfiinţează parţial sau aduc altemodificări clădirilor deja existente (dacă acestea au dus la modificarea valorii impozabile cu cel puţin 25%).

Totodată, în cazul în care clădirea este reevaluată, iar această reevaluare determinăcreşterea sau diminuarea impozitului, proprietarul are obligaţia să depună o nouă declaraţie de impunere la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale, în termen de 30 de zile de la data modificării respective.

Astfel, proprietarii de imobile care vor desfăşura vreuna dintre operaţiunile de mai sus în 2016 vor datora impozitul pe clădiri, determinat în noile condiţii, începând cu 1 ianuarie 2017.

Şi în cazul în care desfiinţează o clădire, proprietarul trebuie să depună o nouă declaraţie de impunere, în termen de 30 de zile de la data demolării sau distrugerii, urmând ca de la 1 ianuarie a anului următor sa nu mai datoreze impozit.

Ce amenzi riscă cei care nu vor depune declaraţiile de impunere, sau o vor face cu întârziere?

Codul fiscal stabileşte, la art. 493, că nedepunerea declaraţiilor fiscale de impunere, sau depunerea peste termen a acestora constituie contravenţii, care se sancţionează după cum urmează:

  • amenzi de la 70 la 279 de lei pentru cei care depăşesc termenul-limită de depunere a declaraţiei de impunere;
  • amenzi cuprinse între 279 şi 696 de lei pentru cei care nu depun declaraţia de impunere.

Notă: Cu amenzi similare (între 279 şi 696 de lei) vor fi sancţionaţi şi cei care refuză să furnizeze informaţii sau documente în vederea clarificării şi stabilirii reale a situaţiei fiscale.

Lasă un comentariu