Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 39/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin

Parlamentul a aprobat cu modificari Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 39/2008. Unul dintre amendamentele asupra reglementarilor referitoare la cambie prevede ca aceasta trebuie sa contina „numele aceluia care trebuie sa

 

plateasca (tras), respectiv numele si prenumele, in clar, a persoanei fizice, respectiv denumirea persoanei juridice ori a entitatii care se obliga”.

De asemenea, potrivit legii de aprobare a OUG nr. 39/2008, in cazul in care numele trasului depaseste spatiul alocat pe titlu, se vor inscrie pe cambie primele caractere din numele si prenumele, respectiv din denumirea trasului, in limita spatiului special alocat, fara ca prin aceasta sa se atraga nulitatea cambiei.

In plus, codul trasului, respectiv un numar unic de identificare prevazut in documentele de identificare sau de inregistrare ale trasului, va deveni un element obligatoriu al cambiei.

Celelalte elemente pe care trebuie sa le contina cambia, prevazute in prezent de legea nr. 58/1934 sunt: „denumirea de cambie trecuta in insusi textul titlului si exprimata in limba intrebuintata pentru redactarea acestui titlu”, „ordinul neconditionat de a plati o suma determinata”, „aratarea scadentei”, „aratarea locului unde plata trebue facuta”, „numele acelui caruia sau la ordinul caruia plata trebuie facuta”, „aratarea datei si a locului emiterii” , „semnatura celui care emite cambia (tragator)”.

Conform legii nr. 58/1934, orice semnatura cambiala trebuie sa cuprinda: „a) in clar, numele si prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice ori a entitatii care se obliga; b) semnatura olografa a persoanei fizice, respectiv a reprezentantilor legali sau a imputernicitilor persoanelor juridice care se obliga ori a reprezentantilor sau a imputernicitilor altor categorii de entitati care utilizeaza astfel de instrumente”.

Legea de aprobare a OUG nr. 39/2008 stabileste ca, prin exceptie, „prin semnatura trasului se intelege semnatura olografa a persoanei fizice avand calitatea de tras, sau, dupa caz, a reprezentantului legal sau a imputernicitului trasului, persoana fizica, persoana juridica ori entitate care accepta la plata cambii.”

Modificari privind biletul la ordin

La fel ca si in cazul cambiei, legea de aprobare a OUG nr. 39/2008 introduce noi elemente si in privinta biletului la ordin. Astfel, numele emitentului si codul emitentului, respectiv un numar unic de identificare preluat din documentele de identificare sau de inregistrare ale emitentului, vor deveni elemente obligatorii ale biletului la ordin.

In cazul in care numele emitentului va depasi spatiul alocat pe titlu, se vor inscrie pe biletul la ordin primele caractere din numele si prenumele, respectiv din denumirea emitentului, in limita spatiului special alocat, fara ca prin aceasta sa se atraga nulitatea biletului la ordin.

Legea de aprobare OUG nr. 39/2008 mai stabileste ca semnatura emitentului va reprezenta exclusiv semnatura olografa a persoanei fizice avand calitatea de emitent, sau, dupa caz, a reprezentantului legal sau a imputernicitului emitentului, persoana fizica, persoana juridica ori entitate care utilizeaza astfel de instrumente.

Celelalte elemente obligatorii ale biletului la ordin, prevazute de legea nr. 58/1934, sunt: „denumirea de bilet la ordin trecuta in insusi textul titlului si exprimata in limba intrebuintata pentru redactarea acestui titlu”, „promisiunea neconditionata de a plati o suma determinata”, „aratarea scadentei”, „aratarea locului unde plata trebuie facuta”, „numele aceluia caruia sau la ordinul caruia plata trebuie facuta” si „aratarea datei si a locului emiterii”.

Principalele reglementari ale OUG nr. 39/2008

Printre prevederile introduse de OUG nr. 39/2008 se numara si reglementarea trunchierii, adica prezentarea electronica la plata a cambiei si biletului la ordin.

Totodata, a fost definit mai clar cuprinsul semnaturilor deoarece sintagma „numele si prenumele sau firma celui care se obliga” era prea generala si nu corespundea cerintelor institutiilor de credit care proceseaza aceste instrumente. Aceasta modificare consfinteste ceea ce a fost agreat de utilizatorii de instrumente de debit de-a lungul timpului, fiind precizata cerinta privind „semnatura olografa a persoanei”.

Lasă un comentariu