Ce sporuri raman in draftul legii unice a salarizarii

11148

Sindicalistii s-au aratat foarte nemultumiti, Mocanu a dat asigurari cu nu sunt nemultumiri, ca discutiile au fost „consensuale”.

„Noi avem un acord (cu Ministerele Educatiei, Muncii si Finantelor – n.r.) credem în el, iar în acest acord spune ca învatamântul trebuie sa se situeze catre vârful ierarhiei. Dar daca un profesor de liceu se situeaza la 6 din cele 15 pozitii, numai vârful ierarhiei nu reprezinta aceasta pozitionare. Iar 9 la conferentiari reprezinta un nivel nesemnificativ, putin deasupra nivelului mediu. Chiar daca se zice ca se înmulteste cifra respectiva cu 600, cât se preconizeaza ca va fi salariul pentru pozitia 1, nimeni nu poate spune când se va ajunge la acele salarii. E adevarat, 36 de milioane de lei vechi e de circa 3 ori mai mult comparativ cu cât câstiga acum un profesor cu gradul II, dar, se poate întâmpla sa ajungem la cele 36 de milioane si peste 10 ani. Cred ca nici Ministerul Educatiei nu va fi de acord cu ce s-a discutat astazi, unde reprezentantii Guvernului se aratau iritati când le aminteam de acordul pe care l-am semnat. Consider ca am fost pacaliti. Îi spun doamnei Andronescu (ministrul Educatiei – n.r.) ca are obligatia sa se prezinte imediat la discutii si sa vada cum aplicam acordul”, a declarat Anton Hadar, presedintele confederatiei sindicale Alma Mater.

De partea sa, Mocanu a replicat foarte linistit, convins ca profesorii stau foarte bine în grila: „Dupa întâlnirea de azi, lucrurile devin clare pentru toate institutiile. Multe din neclaritatile exprimate si-au gasit raspunsul consensual, nu am mai avut dezbateri furtunoase. Profesorii vor ca în discutiile noastre sa fie luat în considerare un document care a fost semnat acum doua saptamâni, în care se prevede ca, în noua grila de salarizare profesorii sa îsi gaseasca locul cât mai aproape de vârful ierarhiei. Sintagma aceasta este greu de cuantificat, dar profesorii universitari se vor afla foarte aproape de vârful ierarhiei si atunci noi credem ca acel acord este respectat si nu cred ca exista motive de nemultumire”.

Sursa: Gandul

Lasă un comentariu