Forma revizuita a Programului de Convergenta include si masurile convenite cu FMI si Comisia Europeana, iar obiectivul principal ramane aderarea Romaniei la zona euro in anul 2014.
Guvernul are in vedere politici fiscale de austeritate, precum mentinerea cresterilor salariale la nivelul inflatiei si blocarea angajarilor in sectorul public, conform Programului de Convergenta 2008-2011 actualizat transmis de Guvern Comisiei Europene.
Dupa ce in forma programului realizata la inceputul anului autoritatile vedeau economia in teritoriu pozitiv in acest an, varianta revizuita indica o scadere a PIB cu 4%.
In plus, nu este exclusa posibilitatea unei contractii mai puternice in situatia materializarii unor riscuri precum o reactie negativa mult mai puternica a sectorului real al economiei mondiale la problemele sectorului financiar, conditii climatice defavorabile pentru agricultura, sau alte influente nefavorabile legate de preturile internationale ale petrolului si gazelor naturale.
Prognoza macroeconomica pentru 2009 ia in calcul faptul ca tendinta de contractie a activitatii economice, comparativ cu perioadele similare din anul precedent, se va manifesta pe intreaga durata a anului. Pentru anul viitor se estimeaza o crestere economica aproape de zero (0,1%), pentru ca in 2011 activitatea economica sa se relanseze, cresterea PIB fiind prognozata la 2,4%.
Aceste tendinte se bazeaza pe ipoteza ca mediul economic intern si international se va imbunatati, piata financiara se va stabiliza, iar masurile de stimulare vor incuraja investitiile si consumul privat.
In conditiile crizei financiare mondiale, pentru 2009 se asteapta un volum de investitii straine mai redus cu circa 50% decat in 2008, respectiv de 4,5 mld. euro. Pentru anii 2010 si 2011 se prognozeaza sa fie atrase investitii straine in valoare de 5,4 mld. euro si respectiv 5,6 mld. euro.
Numarul de someri calculat conform Biroului International al Muncii (BIM) va inregistra in 2009 o crestere cu circa 220.000 de persoane, ajungandu-se la o rata a somajului de aproximativ 8%.
Ca rezultat al contractiei economice, in principal in industrie, se preconizeaza in 2009 o scadere a populatiei ocupate in varsta de munca cu 2,2%, iar rata de ocupare se va reduce de la 59,1% in 2008 la 57,8% in 2009.
In conditiile revenirii cresterii economice pe o panta ascendenta, pentru anii 2010 si 2011 se prevad cresteri ale populatiei ocupate, cu 0,6% si, respectiv cu 1%, ceea ce va face posibila imbunatatirea ratei de ocupare. Totusi, va fi dificil ca pana in 2011 rata de ocupare sa depaseasca nivelul din 2008.
Guvernul este decis sa continue rationalizarea cheltuielilor curente prin reducerea subventiilor, un alt obiectiv fiind cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si limitarea deficitelor bugetare, o alternativa pentru suplimentarea veniturilor bugetare fiind largirea bazei de impozitare in sectoare precum mediul inconjurator si cel agricol.
Sursa: ZF