Legislativul poate modifica sau abroga actele normative inainte de data intrarii acestora in vigoare

In urma cu o saptamåna, Cabinetul Emil Boc a emis o ordonanta de urgenta care da posibilitatea Guvernului sa completeze sau sa abroge actele normative inainte de data intrarii acestora in vigoare. Ordonanta in cauza

 

netezeste calea asumarii raspunderii Guvernului in Parlament pe cele doua coduri – penal si civil, dupa cum sustin specialisti din legislativ, dar deschide si calea unor abuzuri pe care le-ar putea face Executivul in detrimentul Legislativului. Deputatul PSD Eugen Nicolicea sustine ca ordonanta a fost data punctual pentru rezolvarea Codului „Stanoiu“, in timp ce vicepresedintele PNL Norica Nicolai considera ca actul normativ in cauza este “o aberatie” deoarece incalca separatia puterilor in stat. Norica Nicolai, care este jurist de profesie, spune ca  Executivul incearca sa se impuna printr-o conducere discretionara pentru a interveni oricånd in textul unui act normativ.

Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii 24/2000, publicata deja in Monitorul Oficial, actele normative vor putea fi completate sau abrogate si înainte de data intrarii în vigoare. “În contextul efortului general de reformare a unor reglementari de o deosebita importanta pentru sistemul românesc de drept, se impune cu necesitate consacrarea unor solutii legislative cu caracter general, în sensul ca actele normative sa poata fi modificate, completate sau abrogate si anterior intrarii lor în vigoare, ca masura prealabila, astfel încât adoptarea noilor reglementari si, implicit, abrogarea celor anterioare – în vigoare ori adoptate, însa neintrate în vigoare – sa fie riguros efectuate”, se arata în ordonanta. Substraturile emiterii acestei ordonante au fost comentate de cativa politicieni in cunostinta de cauza.

Eugen Nicolicea: Ordonanta pentru Codul «Stanoiu»

Contactat de “Gardianul”, deputatul PSD+PC Eugen Nicolicea, membru in Comisia juridica, sustine ca aceasta ordonanta este facuta punctual pentru cazul Codului „Stanoiu“. «Aceasta ordonanta a fost data punctual pentru rezolvarea Codului „Stanoiu“. Pentru orice act normativ, caruia i se specifica in text un termen de intrare in vigoare sau care intra sub incidenta a 30 de zile, trebuie sa avem grija ca in ziua 29 sa amanam… asa s-a intamplat si in cazul Codului „Stanoiu“, care din 2004 este amanat. Ori, pentru a putea abroga acest cod, Guvernul a gasit solutia acestei ordonante, menite sa faciliteze adoptarea noilor coduri.» “Cred insa ca s-au grabit in cazul acestei ordonante, pentru ca poate avea efecte negative in cazul unor abuzuri de drept. Astfel, daca Parlamentul da o lege cu termen 30 de zile, iar in aceasta perioada Guvernul abroga legea, se incalca autoritatea si vointa Parlamentului.” “In prima parte, ordonanta rezolva faza conflictuala existenta pe coduri, dar cred ca nu trebuiau sa se grabeasca, daca ne gandim la consecinte”, a opinat deputatul.

Norica Nicolai: Ordonanta este neconstitutionala!

Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a declarat pentru “Gardianul” ca aceasta ordonanta nu isi justifica urgenta. Mai mult decat atat, a atras atentia asupra faptului ca in cuprinsul ordonantei nu se specifica modalitatea publicarii, sau nu, a modificarilor care s-ar putea face in temeiul acesteia. «Ce se urmareste de fapt? Este o aberatie aceasta ordonanta! Incalca principiul separarii puterii in stat, fundamentul democratiei. Nu poti modifica o lege atata vreme cat ea nu este in vigoare. Daca modificarile se aduc unei legi, de exemplu, ea nu are in primul rand statutul de lege decat dupa ce se pronunta Camera decizionala din Parlament. Dupa parerea mea, este neconstitutionala, incalca prevederile articolului 115 alin (6) din Constitutie, ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate în domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si îndatoririle prevazute de Constitutie, si nu numai. Simplu fapt ca s-a ajuns la un acord politic nu poate fi un argument de urgenta! Guvernantii vor sa incerce o conducere discretionara. Practic, Guvernul poate interveni oricand in textul unui act normativ, lasandu-si o “portita”, iar pana in momentul in care se pronunta Parlamentul, consecintele sa fie deja grave.»

 

gardianul

 

Lasă un comentariu