Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS)

Există însă şi cazuri speciale, în care, pentru a putea primi banii de despăgubire victima trebuie să fi necesitat mai mult de trei luni de spitalizare. “În situaţia în care autorul accidentului a rămas neidentificat,

Fondul garantează plata despăgubirilor pentru vătămări corporale, nu şi a despăgubirilor pentru daune materiale. Singura excepţie de la această regulă este situaţia în care din cauza vătămărilor corporale, victima necesită mai mult de 60 de zile de îngrijiri medicale. În acest caz, Fondul va garanta atât plata despăgubirilor pentru vătămări corporale, cât şi plata despăgubirilor pentru daune materiale”,  a declarat pentru Gândul Ovidiu Ciobanu, preşedintele FPVS.

El a mai precizat că în acest caz normele prevăd aplicarea unei franşize de 500 euro, adică suma pe care partea vătămată va trebui să o achite din propriul buzunar. Pe de altă parte, preşedintele FPVS a dorit să precizeze însă că persoanele care îşi găsesc autovehiculul avariat în parcare nu pot beneficia de despăgubiri din Fond. În ceea ce priveşte cea de-a doua situaţie, în care autorul accidentului este identificat, dar neasigurat RCA, Fondul garantează atât plata despăgubirilor pentru vătămări corporale, cât şi pentru daune materiale, în condiţiile prevăzute de legislaţia specifică asigurării RCA. După plata despăgubirilor, va recupera sumele plătite de la şoferii răspunzători şi care nu aveau o poliţă RCA la data producerii evenimentului.

Banii, mai târziu

Potrivit Poliţiei rutiere, sute de persoane sunt anual victimele accidentelor cu autori necunoscuţi. Cei care îndeplinesc condiţiile pentru a putea primi bani drept despăgubire trebuie să se înarmeze însă cu multă răbdare. Deşi termenul legal în care se pot aştepta să primească un răspuns de la oficialii Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii este de trei luni, victimele ar putea să vadă banii mult mai târziu. “Termenul în care FPVS este obligat să dea un răspuns motivat părţii prejudiciate este de trei luni de la data la care aceasta din urmă a adresat o cerere de despăgubire Fondului.

Durata de instrumentare a daunei este influenţată de perioada necesară reparării avariilor la autovehicule, durata necesară finalizării cercetării penale – în cazul vătămărilor corporale -, obţinerea documentelor necesare instrumentarii dosarului de daună şi acordării despăgubirilor”, ne-a explicat Ovidiu Ciobanu. În primele patru luni din acest an, despăgubirea medie plătită de FPVS a fost de circa 2.200 de euro pe persoană, iar cea mai mare despăgubire achitată unei persoane vătămate a fost de 100.000 RON. În prezent, Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii a strâns de la societăţile de asigurări o sumă de 93 milioane RON, contribuţia asigurătorilor RCA la Fond fiind de 0,5% din volumul primelor brute încasate din RCA.

 

gandul

Lasă un comentariu