Firmele care vor solicita amânarea la plată a datoriilor bugetare pe o perioadă de şase luni vor fi obligate să garanteze rambursarea ulterioară a obligaţiilor restante printr-o scrisoare de garanţie bancară şi/sau imobiliară

Guvernul a decis, marţi, prin ordonanţă de urgenţă, ca firmele să poată beneficia de amânarea la plată pe o perioadă de şase luni a obligaţiilor către stat, acumulate după 30 septembrie 2008, pe fondul crizei financiare, dacă

anterior acestei date au achitat la timp datoriile, cu condiţia să plătească obligaţiile curente.

În ordonanţa aprobată de Guvern şi obţinută de MEDIAFAX este prevăzut însă că firmele sunt obligate să prezinte şi o garanţie pentru a beneficia de această facilitate.

„În termen de 15 zile de la data comunicării deciziei de amânare la plată, contribuabilii vor constitui garanţii sub forma scrisorii de garanţie bancară şi/sau va oferi bunuri libere de orice sarcini în vederea instituirii măsurilor asiguratorii, estimate cel puţin la valoarea contabilă. Garanţiile constituite şi/sau bunurile oferite vor acoperi sumele amânate la plată, precum şi majorările de întârziere datorate pe perioada amânării”, se arată în ordonanţa semnată de ministrul Finanţelor.

Amânările la plată îşi pierd valabilitatea dacă nu este îndeplinită condiţia garanţiei, iar pierderea valabilităţii amânării la plată atrage anularea acesteia, precum şi începerea sau continuarea, după caz, a executării silite, conform actului normativ.

Facilitatea îşi va pierde valabilitatea şi dacă firmele nu achită obligaţiile fiscale cu termene de plată începând cu data emiterii deciziei de amânare. Pierderea valabilităţii amânării se constată de organul fiscal competent, prin decizie.

O nouă cerere de acordare a amânării la plată poate fi depusă o singură dată într-un an calendaristic.

Pentru a beneficia de amânarea la plată a datoriilor bugetare, firmele trebuie să îndeplinească, cumulativ, o serie de condiţii, respectiv să nu înregistreze obligaţii fiscale restante la 30 septembrie 2008, să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, să nu aibă înscrise fapte în cazierul fiscal şi să nu se afle în procedura insolvenţei.

Amânarea la plată, care nu poate depăşi data de 20 decembrie a anului fiscal în care se acordă, poate fi solicitată pentru obligaţiile fiscale datorate şi neachitate în ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii.

Normele metodologice de aplicare a ordonanţei vor fi aprobate prin ordin al ministrului Finanţelor, în termen de 15 zile de la data publicării actului în Monitorul Oficial.

Potrivit ordonanţei, amânarea la plată nu generează diminuarea veniturilor bugetare, având în vedere limitarea acesteia la data de 20 decembrie a anului în care se acordă.

Amânarea la plată poate fi solicitată, prin cerere, pentru obligaţiile fiscale datorate şi neachitate în ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii. În cerere, firmele vor indica perioada pentru care se solicită amânarea la plată, care nu poate fi mai mare de şase luni.

Cererea trebuie depusă la organul fiscal competent şi se soluţionează de acesta, prin decizie, în termen de maximum 15 zile de la data depunerii cererii. Odată cu depunerea cererii de amânare la plata, firma va solicita şi eliberarea certificatului de atestare fiscală prin care se vor individualiza sumele care vor face obiectul amânării la plată.

 

mediafax

Lasă un comentariu