Câte ore munceste pe zi un roman pentru plata cheltuielilor de baza

Un bucurestean, cu un salariu mediu de 600 euro, ar trebui sa munceasca 247 de ore într-o luna, ceea ce ar depasi, practic, 30 de zile la un program obisnuit de opt ore, pentru a-si plati chiria, a-si asigura cheltuielile pentru

 

hrana si pentru micile placeri din timpul liber.

Potrivit unei analize realizate de Finante personale, ar fi nevoie de mai putin de patru minute de munca pentru a cumpara o pâine, de aproximativ o ora pentru un kilogram de carne si de mai putin de 20 de minute pentru o ciocolata. Pentru a-si plati chiria însa, trebuie sa munceasca opt zile lucratoare.

Achizitia unui laptop sau a unui telefon, obliga la alte 70 pâna la 170 de ore de munca, iar alte cumparaturi, cum ar fi accesorii, îmbracaminte sau excursii în zone exotice, se cuantifica în alte câteva zeci sau sute de ore de munca. Cu fiecare cheltuiala suplimentara facuta, timpul liber se contracta, iar cel petrecut la birou se dilata. Daca privim salariul, adica banii, ca pe orice alta marfa, asa cum si sunt în realitate, si folosim ca unitate de masura timpul, putem spune ca, pentru un salariu mediu de 600 de euro, un cetatean obisnuit, din Bucuresti, “plateste” în jur de 176 de ore din timpul sau. La acestea, se vor adauga însa alte cel putin 44 de ore pe luna petrecute în trafic, pe drumul catre si de la serviciu acasa.

Câte ore dintr-o saptamâna de lucru sunt consumate pentru a achizitiona lucruri “necesare” si câte pentru a cumpara lucruri “dorite”, cât se munceste pentru achizitia unor bunuri si care sunt satisfactiile pe care aceste bunuri le aduc sunt doar câteva dintre întrebarile firesti în actualul context. Raspunsurile la aceste întrebari sustin deciziile cu privire la cele mai bune destinatii ale banilor disponibili de cheltuit. Cuantificarea în minute, ore sau zile de munca a valorii bunurilor achizitionate poate parea doar un exercitiu distractiv, dar, odata realizata, poate pune într-o alta lumina constructia unui buget personal, urmarind efortul facut în raport cu satisfactiile aduse. Astfel, un venit de 600 de euro pe luna, pentru un program normal de opt ore pe zi, înseamna 3,4 euro pe ora (14,2 lei) sau aproximativ sase eurocenti pe minut (0,24 lei).

Altfel spus, pentru fiecare 3,4 unitati din marfa numita euro (sau 14,2 unitati din aceea numita lei), salariatul “plateste” o ora de munca. În aceasta unitate de masura, o chirie modica de 200 de euro (sau 900 de lei) îl costa aproximativ 63 de ore de munca sau echivalentul a circa opt zile lucratoare, utilitatile alte 11 ore de munca, abonamentul telefonului mobil si cel de cablu tv si internet alte sapte, respectiv cinci ore de munca. Pentru combustibilul necesar pentru deplasarea cu masina la serviciu trebuie sa mai munceasca aproximativ alte 11 ore.

Timpul liber costa, de asemenea, si nu putin. Contravaloarea unui abonament la sala de fitness presupune un efort de mai bine de opt ore la serviciu. Un bilet la spectacol sau o masa în oras cu prietenii are un cost, raportat la acelasi salariu de 600 de euro, între trei si sapte ore de munca. Daca spectacolul este înlocuit cu o carte, iar masa la restaurant, cu o întâlnire la un fast-food, pretul relaxarii va reprezenta contravaloarea a numai doua ore de stat la birou.

Sursa: Money.ro

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!