Taxa pentru obtinerea in instanta a mostenirii, ridicata aproape de valoarea proprietatii

♦ Noile taxe de timbru aberante impuse pentru dobândirea in instanta a proprietatilor mostenite sau pentru deschiderea unei succesiuni vor face aproape imposibil apelul la calea justitiei. Prin adoptarea Legii de aprobare a

OUG privind instituirea noilor taxe judiciare de timbru, majoritatea justitiabililor nu-si vor putea permite sa intre in posesia bunurilor respective pentru ca nu vor avea bani sa achite taxele aferente pentru ramânerea definitiva a unor hotarâri in materie civila.

♦ Astfel, intr-un caz privind o succesiune cu doi mostenitori in Ialomita, taxa de timbru judiciar calculata pe “formula magica” a noii legi ajunge la peste 66.000 RON pentru o casa de chirpici de 80 m.p. cu anexe, 8 hectare teren agricol si 2.000 m.p. teren aferent locuintei, conform grilei de preturi orientative a camerei notarilor. Pe piata libera, aceasta “avere” ar valora probabil cam tot atât. Daca mostenitorii nu platesc aceste taxe, risca sa nu intre niciodata in posesia averii care li se cuvine.

♦ Iata cum Ministerul Justitiei, cu sprijinul Parlamentului, dupa ce a trecut incasarile din taxele judiciare in buzunarul consiliilor locale, si asta intr-o perioada de grava subfinantare a instantelor, blocheaza accesul la justitie persoanelor care nu au resurse materiale. Teoretic, Ministerul Finantelor poate esalona sau scuti pe unii care trebuie sa faca dovada incapacitatii financiare, dar avocatii sustin ca, practic, acest lucru nu se intâmpla decât in foarte putine cazuri. Restul se vor indrepta catre CEDO.

Conform prezentei legi adoptate in Parlament la data de 7 iulie 2009, actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti, se taxeaza astfel: pana la valoarea de 50 de lei – 6 lei; intre 51 de lei si 500 de lei – 6 lei + 10% pentru ce depaseste 50 de lei; intre 501 lei si 5.000 de lei – 51 lei + 8% pentru ce depaseste 500 de lei; intre 5.001 lei si 25.000 lei – 411 lei + 6% pentru ce depaseste 5.000 de lei; intre 25.001 lei si 50.000 lei – 1.611 lei + 4% pentru ce depaseste 25.000 lei; intre 50.001 lei si 250.000 lei – 2.611 lei + 2% pentru ce depaseste 50.000 lei; peste 250.000 lei – 6.611 lei + 1% pentru ce depaseste 250.000 de lei. Aceste dispozitii se aplica in mod corespunzator si cererilor privind declararea nulitatii, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui act juridic patrimonial, precum si cererilor privind constatarea existentei sau inexistentei unui drept patrimonial; cererea privind repunerea partilor in situatia anterioara este scutita de taxa de timbru daca este accesorie cererii privind declararea nulitatii, anularea, rezolutiunea sau rezilierea actului juridic patrimonial.
Legea mai prevede la anumite cereri urmatoarele taxe:  • Stabilirea calitatii de mostenitor – 50 lei/mostenitor • Stabilirea masei succesorale – 3% la valoarea masei succesorale; • Cereri de raport – 3% la valoarea bunurilor a caror raportare se solicita; • Cereri de reductiune a liberalitatilor – 3% la valoarea rezervei care urmeaza a fi reintregita prin reductiunea liberalitatilor; • Cereri de partaj – 3% la valoarea masei partajabile.

Taxa replatita pentru contestare
Conform legii, separat de aceasta taxa, daca partile contesta bunurile de impartit, valoarea acestora sau drepturile ori marimea drepturilor coproprietarilor in cadrul cererilor de mai sus, taxa judiciara de timbru se datoreaza de titularul cererii la valoarea contestata, asa cum este prevazuta in modificari. Taxa in cazul actiunii posesorii si cererile care au ca obiect servituti se va calcula in aceleasi conditii, la o valoare stabilita la 20% din valoarea bunului a carui posesie se solicita sau asupra caruia se solicita constituirea unei servituti. Conform modificarilor art. 3 indice 1, cererile introduse la instantele judecatoresti, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari judecatoresti care tine loc de act autentic de instrainare a unor bunuri imobile, se taxeaza potrivit acelorasi prevederi la valoarea imobilului.
Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si la taxarea cererilor in materie de mostenire.

Saracii ramân cu mostenirea in aer
Pentru a intelege mai bine unde se ajunge cu aplicarea acestor noi taxe, va oferim urmatorul exemplu, pe un caz din tara, Ialomita. Urmand pasii din noua lege, pentru o copie a hotararii judecatoresti, cu mentiunea ramanerii definitive si irevocabile, pentru doi mostenitori, tinand cont – asa cum se face – de Ghidul privind preturile orientative ale proprietatilor imobiliare din judetul respectiv, taxa judiciara de timbru este de 66.480 lei, in conditiile in care masa succesorala e compusa din 8,25 ha de teren arabil extravilan, o casa de chirpici de 80 mp, cu anexa de 30 mp, si 2.006 mp teren aferent locuintei, toate situate intr-o localitate rurala de categoria a II-a conform grilei. Aberant. Acele persoane, daca nu au acesti bani, nu pot uza de dreptul de proprietate asupra bunurilor ce decurg din mostenire. Tocmai de aceea, avocatii atrag atentia asupra unor mari probleme care se nasc din aceste modificari, si anume obstructionarea accesului la justitie si lipsa tratamentului juridic egal cu ceilalti justitiabili, raportat la diferentele arbitrare existente în materia solutionarii pe cale judiciara a drepturilor reale.

gardianul

 

Lasă un comentariu