Cei care sunt tentati de dobânda redusa a creditelor ipotecare pentru „Prima Casa” garantate de stat trebuie sa stie ca, la fel ca în cazul unui credit obisnuit destinat cumpararii sau constructiei unei case, si acesta presupune niste
costuri în avans.
Avans de minimum 5% din pretul locuintei
Este vorba, în primul rând, de avansul de minimum 5% din valoarea locuintei care face obiectul creditului. Astfel, în cazul în care valoarea locuintei este de 60.000 de euro, suma maxima garantata de stat prin acest program, avansul necesar va fi de 3.000 de euro, iar valoarea creditului – 57.000 de euro. Avansul poate fi si mai mare în cazul în care valoarea casei achizitionate prin credit este mai mare decât suma maxima garantata de stat. De fapt, conform legii, clientul trebuie sa completeze din fonduri proprii diferenta dintre pretul casei si valoarea maxima garantata de stat. De exemplu, daca doriti sa cumparati un apartament de 70.000 de euro, avansul necesar va fi de 3.000 de euro, la care se adauga înca 10.000 de euro.
Un alt cost pe care solicitantii unui credit prin programul „Prima Casa” trebuie sa-l suporte anterior semnarii contractului este reprezentat de un depozit bancar reprezentând contravaloarea a trei rate lunare aferente împrumutului. Este vorba de o prevedere legala pe care autoritatile au prevazut-o ca asigurare, în cazul în care beneficiarul creditului ajunge în situatia de a nu-si mai putea plati ratele si urmeaza a fi executat silit. Conform procedurii, statul poate decide vinderea la licitatie a casei achizitionate prin credit de catre cei care ajung în imposibilitatea de a nu-si mai plati ratele timp de trei luni. Valoarea unei rate lunare în cazul unui credit de aproximativ 60.000 de euro pe o perioada de 30 de ani se situeaza în jurul a 300 de euro, astfel ca valoarea depozitului va trebui sa se ridice la aproximativ 900 de euro.
Costul legalizarii actelor
Însa cei mai multi bani va trebui sa-i scoateti din buzunar în fata notarului, pentru legalizarea actelor de vânzare-cumparare a locuintei. Suma poate ajunge la 1.000 de euro, în cazul unei locuinte de 60.000 de euro, onorariul variind în functie de fiecare notar. Cu toate ca la lansarea programului reprezentantii notarilor au declarat ca vor practica taxe mai reduse, pentru a sprijini actiunea Guvernului, deocamdata acest lucru nu a fost pus în practica. În schimb, costurile cu actele se vor reduce ca urmare a modificarii conventiei de garantare a creditelor, semnata de banci cu institutia responsabila, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), si care prevede ca nu mai este necesara legalizarea la notar a ipotecii pe casa, ca în cazul unui credit ipotecar obisnuit.
În acelasi timp, unii clienti ai bancilor vor avea de platit si costul evaluarii locuintei, de obicei de catre un evaluator agreat de institutia de creditare, ce poate ajunge la 150 de euro.
Comisionul agentului imobiliar
Înainte de a face primii pasi spre „Prima Casa” trebuie sa luati în calcul si costurile, destul de ridicate, pe care le presupun serviciile oferite de un agent imobiliar, în cazul în care tranzactia se realizeaza printr-o agentie imobiliara. Acest comision difera în functie de agentie si poate fi negociat, variind între 1 si 3% din valoarea locuintei. Cu alte cuvinte, în momentul încheierii contractului de cumparare a locuintei va trebui sa mai achitati în jur de 1.000 de euro si agentului imobiliar.
Costuri suplimentare la banca
si la banca veti descoperi ca veti avea nevoie de fonduri suplimentare, în afara valorii împrumutului aprobat pentru achitarea locuintei. Este vorba, în principal, de comisionul de transfer al împrumutului în contul vânzatorului. În cazul în care acesta prefera retragerea banilor cash de la casieria bancii, comisionul se poate ridica la 0,5% din suma, ceea ce înseamna aproape 300 de euro în cazul împrumutului maxim de 60.000 de euro. Banca v-ar putea cere si achitarea unui comision în jur de 50 de lei pentru înscrierea ipotecii în Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.
Sursa: Saptamana Financiara