Casa de avocatura Coltuc va anunta prin ce metode se poate face recuperarea unei creante

Criza de lichiditati aglomereaza instantele cu procese vizând recuperarea creantelor.Cele mai indicate metode pentru declansarea procedurii sunt somatia, respectiv ordonanta de plata.

Somatia de plata este o procedura rapida de recuperare a creantelor, ce poate fi utilizata numai pentru recuperarea unor sume de bani ce se datoreaza în urma nerespectarii unor contracte de servicii sau din alte înscrisuri însusite de ambele parti. Este vorba aici în principal de facturi.

Ordonanta de plata reglementeaza strict recuperarea creantelor reprezentând sume de bani ce decurg din contracte comerciale (contracte încheiate între comercianti sau între comercianti si autoritati contractante). Un avantaj al acesteia este ca, spre deosebire de somatie, un debitor poate recunoaste partial datoria.

Avantaje
Sunt costurile reduse (taxa judiciara de timbru de 39 lei) si timpul mai scurt în care se solutioneaza (în practica, circa 2-6 luni de la introducerea cererii). Pe de alta parte, un avantaj al ordonantei de plata este ca un debitor poate recunoaste partial datoria, iar taxa judiciara de timbru este identica cu cea corespunzatoare cererii pentru emiterea unei somatii. Perioada de solutionare este de maximum 90 de zile.

Dezavantaje
Un dezavantaj practic al ambelor proceduri este durata executarii hotarârilor judecatoresti, posibilitatea debitorului de a contesta executarea silita sau faptul ca societatea debitoare poate sa nu detina în patrimoniu bunuri  si/sau fonduri banesti a caror lichidare/executare sa acopere plata debitului. În cadrul acestor proceduri, creantele vizate trebuie sa aiba caracter cert, lichid si exigibil.

Sursa: RTV

Lasă un comentariu