Examenul de admitere în barou se anunţă a fi unul mult mai dificil anul acesta

Nu doar pentru absolvenţii de Drept, ci şi pentru magistraţii care visează să devină apărători în Capitală. Iar decanul Baroului Bucureşti, Ion Iordăchescu, are şi o justificare nu doar pentru creşterea gradului de

 

dificultate al testelor, ci şi pentru modificarea datei examenului, care nu va mai fi susţinut în octombrie, ci pe 9 septembrie.

„Comparativ cu alte oraşe din ţară, Capitala are mult prea mulţi avocaţi: 11.000 – adică aproximativ un apărător la 181 de locuitori”, le-a răspuns în urmă cu câteva zile Iordăchescu celor câteva zeci de candidaţi înscrişi până acum la examen, care se plâng că au prea puţin timp la dispoziţie pentru a se pregăti. „Calitatea serviciilor celor care practică avocatura este de multe ori îndoielnică. Examenul mai greu ar mai putea preveni astfel de situaţii”, a conchis el.

„Deşi Bucureştiul are mai mulţi avocaţi decât Belgia, care se poate lăuda cu 7.000 de avocaţi la o populaţie de 10,5 milioane de locuitori – adică un apărător la 1.500 de locuitori -, oficialii baroului nu ar trebui să aibă o problemă cu asta, întrucât avocatura este o meserie liberală, care se alimentează financiar din onorarii. Statul îi plăteşte doar pe cei care pledează din oficiu”, i-a dat replica unul dintre candidaţi.

Magistraţii dau examen

peste alta, doritorii unui loc în baroul din Capitală vor trebui să susţină, în acest an, cinci probe de foc. Astfel, potrivit site-ului instituţiei, candidaţii vor fi obligaţi să-şi etaleze cunoştinţele la Organizarea profesiei de avocat, Drept penal, Procedură penală, Drept civil şi, nu în ultimul rând, Procedură civilă.
 
Potrivit decanului Iordăchescu, există două modalităţi de a accede în barou: examenul de admitere pentru avocaţii stagiari şi, în premieră, examenul organizat pentru „avocaţii definitivi”, care pot fi magistraţi sau consilieri juridici care au obţinut deja titlul de „definitiv” în profesia anterioară.
„Legea a fost modificată, în toamna anului trecut, aşa că, pentru prima dată în acest an, şi procurorii, şi judecătorii care vor să devină avocaţi vor trebui să susţină un examen. Excepţie vor face doar cei ai Curţii Supreme”, au explicat oficiali ai Uniunii Barourilor.

Lasă un comentariu