Legea 260/2008 a fost promulgata pentru pentru ca autoritatile sa nu mai fie obligate sa despagubeasca cu bani de la buget proprietarii locuintelor afectate de dezastre naturale, asa cum s-a intamplat, de exemplu, in 2007.

Intrarea in vigoare a legii a fost amanata din cauza refuzului asiguratorilor de a constitui PAID-ul, deoarece erau obligati sa asigure locuintele incadrate in clasa I de risc seismic si cele aflate in zone inundabile sau supuse riscului

alunecarilor de teren. In consecinta, Ministerului Administratiei si Internelor a initiat un proiect de modificare a legii care elimina, practic, obiectul acesteia, prin excluderea de la asigurare a locuintelor care reprezinta un grad ridicat de risc. Practic, nu vor mai fi asigurate decat casele care sunt supuse unui risc minim (sau inexistent) de dezastru natural. Ca si pana acum, bugetul de stat va plati despagubirile pentru locuintele supuse unui risc ridicat de dezastru natural. In plus, tot statul va suporta si costul primelor de asigurare in locul cetatenilor cu venituri foarte mici.

Sursa: Ziua

Lasă un comentariu