Anul viitor va începe cu un val de scumpiri.

Accizele cresc cu aproape 15 procente. Potrivit Codului Fiscal, accizele pentru 2010 se calculeaza la cotatia euro ce va fi afisata de Banca Centrala Europeana pe 1 octombrie 2009. Astfel, accizele se vor calcula la un curs de

aproximativ 4,25 lei pentru un euro , fata de 3,74 lei în acest an. Cel mai mult se vor scumpi tigarile, pentru ca la cresterea euro se adauga si marirea accizei de la 64 la 74 de euro pentru mia de tigarete.

Pretul unui pachet de tigari va ajunge 10 lei, în conditiile în care acciza va creste cu 1,5 lei, pâna la 6,29 lei. Tot de la 1 ianuarie, vor creste preturile la electricitate si la carburantii auto, însa scumpirea va fi procentual mult mai mica decât în cazul tigarilor.

Exista si vesti bune. Accizele la toate sortimentele de cafea se vor reduce cu cel putin 50%. Mai mult. Conform Directivei Comisiei Europene, produsele de lux vor scapa de accize. Este vorba de confectii din blanuri naturale, parfumuri, iahturi, bijuterii de aur sau de platina. Cel mai mult va scadea pretul armelor, altele decât cele de uz militar, pentru care acciza este în prezent de 100%.

Sursa: Antena3

Lasă un comentariu