Unica locuinţă vândută prin licitaţie de tip olandez a fost o garsonieră din Prelungirea Ghencea, Bucureşti, licitaţia plecând de la 33.000 de euro şi oprindu-se la 31.200 euro

Parcă niciodată nu s-a strâns atât de multă lume. O să fie aglomeraţie mare la licitaţie”, spunea unul dintre organizatorii Târgului Imobiliar Naţional, găzduit până ieri într-un cort din Piaţa Constituţiei din Bucureşti.

Într-adevăr, licitaţia de tip olandez pentru cele şapte apartamente scoase la vânzare a atras mulţi curioşi. O premieră în România, acest tip de licitaţie se desfăşoară în mod opus faţă de una obişnuită.

Vânzătorul oferă un preţ de pornire, iar în cazul în care acesta nu este acceptat de nici unul dintre potenţialii cumpărători, preţul este scăzut cu o sumă fixă, până când cineva este dispus să liciteze. La Târgul Imobiliar Naţional, cea mai ieftină ofertă a fost o garsonieră din Prelungirea Ghencea, Bucureşti cu preţul de pornire de 33.000 de euro. Cea mai scumpă, un apartament de trei camere de 94.000 de euro, din Doamna Ghica Residence, Bucureşti. Sumele de descreştere s-au situat între 600 şi 1500 de euro, fiind admişi doar cinci paşi. În cazul în care după cinci scăderi de preţ nu se adjudeca apartamentul, licitaţia se oprea.

„Mai scădeţi, mai scădeţi”

Actorul Emil Mitrache (interpretul personajului Americanu’ din serialul TV „La Bloc” ), care a fost gazda evenimentului, a început licitaţia cu o garsonieră din complexul Obor Towers, aceasta având preţul de pornire de 66.676 de euro, plus TVA de 5%. Urmând cei cinci paşi de descreştere admişi, de 1.000 de euro fiecare în cazul acesta, garsoniera a rămas totuşi neadjudecată.

„Mai scădeţi, mai scădeţi”, strigau oamenii adunaţi, chiar şi când preţul ajunsese la 61.676 de euro. Cum nimeni nu s-a arătat dispus să ofere aceşti bani, licitaţia a continuat cu cea mai ieftină ofertă. Garsoniera de 32 de metri pătraţi din Prelungirea Ghencea a început cu preţul de strigare de 33.000 de euro, rata de descreştere fiind, în cazul acesta, de 600 de euro.

Prima şi singura ofertă a venit atunci când preţul a ajuns la 31.200 de euro.

Garsonieră pentru copii

Garsoniera a fost cumpărată de Livia Moşoiu, o tânără care a fost invitată imediat să facă actele necesare în prezenţa unui notar adus special pentru acest eveniment. „Nu este prima casă pe care o cumpărăm, dar am vrut să profit de ocazie. Pusesem deja ochii pe ea, încă de când văzusem oferta de la standul dezvoltatorului. Nu o să locuim în ea, am cumpărat-o pentru copil, să stea în ea atunci când va creşte”, a declarat femeia. Singura ofertă care a mai prezentat un interes din licitaţiile care au urmat a fost aceea pentru o garsonieră din complexul City Lights Pipera, cu preţ de pornire de 77.183 euro. Deşi un cuplu se arătase interesat de ofertă, chiar şi după cele cinci descreşteri de preţ, cei doi continuau să strige că doresc ca preţul să scadă. Licitaţia a mai inclus şi scoaterea la vânzare a două garsoniere din staţiunile Costineşti şi Sinaia. Deşi la aceasta din urmă rata de descreştere a fost de câte 1.500 de euro pe strigare, preţul iniţial de 73.000 de euro i-a descurajat pe eventualii cumpărători. O nouă licitaţie de tip olandez se va desfăşura la viitoarea ediţia a Târgului Imobiliar Naţional, organizat la sfârşitul celei de-a doua săptămâni din luna octombrie.

 

gandul

 

Lasă un comentariu