Viitoarele legi privind Registrul controlului unic

Prevederile legislative necesare pentru eliminarea barierelor birocratice, aflate acum în dezbatere publica, dau sperante oamenilor de afaceri, dar si motive de scepticism.Schimbarile introduse prin pachetul de legi pentru mediul de afaceri sunt întâmpinate în termeni relativ

favorabili de catre întreprinzatori, însa multi dintre ei sunt sceptici în privinta aplicarii întocmai a viitoarelor prevederi. Prezentam, în continuare, câteva dintre schimbarile intervenite odata cu acest pachet.

Completarile la Legea 252/2003 privind Registrul Unic de Control prevad sanctionarea dispunerii nejustificate de controale repetate, în cursul aceluiasi an calendaristic, cu aceeasi tematica si la acelasi contribuabil. Amenda este de 1500-2000 de lei si ea urmeaza a fi acordata de organul ierarhic superior celui care a facut un control abuziv.

Proiectul de lege privind stimularea înfiintarii si dezvoltarii microîntreprinderilor apartinând tinerilor întreprinzatori permite persoanelor sub 35 de ani, inclusiv somerilor de aceasta vârsta si celor care au mai înregistrat un insucces în afaceri sa înfiinteze microîntreprinderi cu un capital de pornire de 10 lei si un obiect de activitate de maximum cinci domenii.

Capital minim pentru firmele noi

Obligatia consta în atingerea unui capital social de minimum 5.000 de euro într-o perioada de 3 ani. În acest interval, firma starter beneficiaza de scutire de impozit pe profit si pe salarii, de primirea cu prioritate de sprijin financiar, scutirea de la plata unor taxe vamale, precum si accesul la credite cu perioade de gratie, pe baza garantarii creditului de catre FNGCIMM.

Daca dupa trei ani investitorul nu are un capital social de minimum 5.000 de euro, va trebui sa plateasca din urma toate taxele si impozitele de care a beneficiat. Conform estimarii initiatorilor, în 2010 ar putea sa apara circa 500 de astfel de firme starter.

Reglementarea privind holdingurile îsi propune sa permita constituirea de holdinguri cu capital românesc (inclusiv prin asocierea de IMM-uri) si strain în România, dar si repatrierea holdingurilor cu capital românesc din tari precum Cipru sau Olanda.

Sursa: Adevarul

Lasă un comentariu