Numarul celor care nu-si mai pot plati ratele la credite continua sa creasca

Problema executarii debitorilor s-a dovedit un subiect tabu, presupunându-se ca ar putea afecta prestigiul institutiei de credit, asa ca licitatiile de vânzare a apartamentelor ipotecate s-a facut pâna acum cu discretie.

În ultima vreme, bancile au devenit tot mai transparente cu privire la procesul de executare, lansând chiar si rubrici speciale pe propriile site-uri, în care sunt publicate anunturile de vânzare. Este cazul unor banci mai mari, precum Raiffeisen Bank sau Banca Româneasca, sau al altora mai mici, ca ProCredit Bank sau Leumi Bank. Dar cele mai multe banci înca tin la secret licitatiile de executare silita a datornicilor. Primele semne de transparenta apar în contextul în care vânzarea imobilelor ipotecate sau a altor bunuri se dovedeste un proces dificil si de durata, din cauza crizei financiare, precum si a birocratiei si legislatiei încâlcite din acest domeniu, fapt care afecteaza veniturile bancilor.

„Participarea la licitatie, pe riscul dumneavoastr§”
Procedurile de recuperare a datoriilor sunt dificile, mai ales în cazul companiilor, legea insolventei nefiind de mare ajutor. Apoi este vorba si de opozitia manifestata de proprietarii apartamentelor scoase la licitatie. De exemplu, un apartament din Deva în care locuiesc administratorii unei firme de constructii înfiintate în 1992, aflata acum în insolventa, a ajuns la a cincea licitatie organizata de banca pentru recuperarea unei datorii de 190.000 de euro. „Proprietarul a facut tot posibilul pentru a împiedica vânzarea apartamentului, recurgând la mai multe procese în instanta, pentru tergiversarea executarii. Ba chiar am fost nevoiti sa intram cu politia în respectivul apartament”, spune executorul bancar. De cealalta parte, proprietarul încearca sa descurajeze potentialii cumparatori ai imobilului, al carui pret de pornire la licitatie a fost scazut cu 25% fata de cel evaluat, pâna la 65.000 de euro. „Daca vreti sa participati la licitatie, o faceti pe riscul dumneavoastra, pentru ca apartamentul se afla în litigiu în justitie, este gajat de alta banca”, ne-a spus la telefon proprietarul.

Sursa: Saptamana Financiara

Lasă un comentariu