Proiectele imobiliare îngheaţă înainte de venirea iernii

Tot mai multe investiţii imobiliare îşi reconsideră traseul stabilit în ultimii ani, vorbindu-se frevent de amânarea pro­iectelor sau îngheţarea acestora. Motivele in­vocate sunt multiple, de la deja cunoscu­te­le „in­capacitate de

finanţare” sau „lipsa per­spec­ti­vei cererii” la aşteptarea unei perioade op­time.
Amânarea deschiderii Sun Plaza din oc­tombrie pentru februarie 2010 s-a făcut pentru cel din urmă motiv. „Tehnic, am fi putut deschide până-n 15 noiembrie, fără să amâ­năm, dar am considerat că e de preferat să des­chidem într-un mod optim în februarie. Nu vrem să păţim ca deschiderile-fiasco din acest an, care la câteva luni au şi închis”, a declarat Michael Richard, general manager al EMCT, dezvoltatorul Sun Plaza. Tot pe partea de centre comerciale, Atrium European Real Es­tate ia în calcul amânarea construcţiei mall-ului din Constanţa, programată pentru anul viitor. Motivaţia celor de la Atrium, care în aprilie au finalizat galeria comercială a proiectului Mi­litari Shopping din Bucureşti, a fost scepticismul faţă de România versus stabilitatea politi­că şi economică din alte ţări.
Atrium nu exclude alegerea, cel puţin pentru o perioadă, a oportunităţilor de achiziţii din regiune în detrimentul României, mai puţin atractivă pentru moment. „Dezvolta­to­rii mici anunţă retragerea de pe piaţă. Din lipsă de lichidităţi sau din teama că nu-şi vor recupera creditele după ce se termină con­struc­ţia, băncile ezită foarte mult atunci când vine vorba de credite ipotecare. În plus, dezvoltatorii care ar fi putut obţine finanţare s-au abţinut să mai înceapă construcţii noi până când situaţia nu se va redresa în România”, declară Asher Lax, director de marketing şi vânzări Adama. Adama se exprimă în acest fel de pe poziţia unui dezvoltator care continuă să construiască. “Un dezvoltator care îşi în­gheaţă proiectul va fi unul neserios în ochii utilizatorilor finali şi îi va fi greu să le câştige încrederea mai târziu. Nu în ultimul rând, construcţia lăsată neterminată se deteriorează mai repede şi necesită o investiţie mai mare în viitor”, adaugă Lax.

sfin

Lasă un comentariu