Criza economica si lipsa banilor i-au facut pe români sa accepte statul cu chirie în propria casa

Fie ca este vorba de antreprenori care vor sa îsi acopere datoriile, sa îsi dezvolte afacerea sau români, persoane fizice, care au nevoie de bani, lease-back-ul presupune vânzarea unei proprietati catre o societate

financiara, în baza unui contract de leasing, urmând, ca ulterior, pentru a o recupera, fostul proprietar sa plateasca rate.

Potrivit companiilor de leasing, pentru un imobil evaluat la 100.000 de euro, la o rata dobânzii de 9,9%, pe o periaoda de finantare de 10 ani, cu avans 0, rata lunara este de aproximativ 1.570 de euro, iar suma finala, înapoiata, se va ridica la peste 190.000 de euro.

În ceea ce priveste avantajele si dezavantajele unei astfel de metode de finantare, evz.ro a discutat cu analistii site-ului de profil conso.ro. Potrivit acestora, principalul avantaj al lease-back-ul îl reprezinta capacitatea unui bun de a genera lichiditati.

Astfel, proprietarul se alege cu o suma de bani, respectiv contravaloarea bunului, putând sa îl si foloseasca în acelasi timp. În plus, proprietarul-chirias va beneficia de un întreg pachet de servicii financiare,  precum garantarea sau asigurarea bunului.

Dezavantaje

Pe de alta parte, Dan Constantinescu, director general al UniCredit Leasing, sustine ca metoda de finantare nu este ocolita de dezavantaje. Constantinescu spune ca principalul dezavantaj este transferul de proprietate, din partea posesorului catre societatea de leasing, ceea ce implica plata unor taxe, iar uneori a unui avans. În plus, daca nu îsi plateste ratele la timp, chiriasul-proprietar va plati penalitati sau chiar risca sa piarda bunul.

Sursa: Evz.ro

Lasă un comentariu