Dezvoltatorii imobiliari dau credit cu buletinul pe 20 de ani si accepta ca avans masina personala

Ultimul targ rezidential organizat saptama- na trecuta la Palatul Parlamentului nu a adus schimbari radicale in mersul vanzarilor. Fata de efervescenta anilor trecuti, cand expozitiile de locuinte ieseau cu inghesuiala

si vanzari de milioane de euro, ultimele targuri de case au aratat mai degraba ca niste intruniri pentru schimb de informatii intre dezvoltatori si agentiile imobiliare.

Dezvoltatorii prezenti la ultimul targ imobiliar organizat la sfarsitul sapta­manii trecute au incercat din rasputeri sa profite de putina activitate de pe piata rezidentiala iscata de programul „Prima casa”. De aceea, cu cateva exceptii, majo­ritatea dezvoltatorilor si-au ajustat ofer­tele pentru a putea prinde macar ceva din infuzia de capital care, pana acum, a adus cele mai multe beneficii vanza­torilor de apartamente vechi. Targul a abundat de oferte de apartamente si chiar case la preturi sub 60.000 de euro. Totusi, chiar daca unii dezvoltatori au redus preturile unitare – unitatea de baza a masurarii valorii – pretul pe metrul patrat continua sa fie la un nivel inca inalt, de peste 850 euro.Cele cateva oferte izolate care plecau de la preturi de 450-500 de euro/mp erau prea putine ca sa dinamiteze „mer­cu­rialul” actual la apartamente si case noi. Pana unde poate merge marke­tingul rezidential in zilele noastre? La aceasta intrebare ras­punde un dez­voltator din zona Salaj a Capitalei (an­samblul Poiana Florilor), care vinde apartamente fini­sate ince­pand cu 420 euro/mp. Insa nu doar pre­tul uimitor de scazut este punc­tul de atractie al aces­tuia.
O garsoniera poate fi acceptata drept avans

Reprezentantii firmei dezvoltatoare accepta vanzarea prin orice gen de credit bancar, mai ales prin programul guver­namental „Prima casa”, dar accep­ta ca avans si autotu­risme, garsoniere sau a­par­tamente din Bucuresti plus di­ferenta. La semnarea antecontractului van­zatorul va percepe un avans de 10.000 de euro garantat cu terenul pe care se va construi locuinta aleasa. Apoi, dupa fi­nalizarea la rosu a locuintei se va plati diferenta de suma, mo­ment in care se face transferul de pro­prietate.

Totusi, da­ca pana aici nimic nu da de banuit pentru vreo neregula, par­tea finala, cea a fini­sajelor si a ra­cor­durilor la utilitati, ra­mane in ceata juri­dica deoarece dezvoltato­rul spune ca va face restul „impre­una cu clientul”. Oferta in ansamblul Poiana Florilor nu a fost singulara la TNI. Com­pania Avan­garde House a initiat o cam­panie de marketing sub lozinca „Luxul la pret social!” prin care ofera apartamente in ansamblul Avangarde Rezidential cu preturi care pleaca de la 599 euro/mp (inclusiv TVA).

Proiectul imobiliar Avan­garde Rezidential este un ansamblu cu 400 de apartamente situat in zona Pre­lun­girea Ghencea din Bucuresti. Insa, in po­fi­da promotiilor atractive, clientii nu s-au inghesuit. Spre exemplu, in penul­tima zi a targului oferta de case la cheie cu nu­mai 58.500 de euro (fara TVA) de­ru­lata de proiectul Frumusani Park nu s-a bu­curat de nicio rezervare, in pofida fap­tului ca pri­mele trei case contractate ur­mau sa pri­measca gratuit terenul aferent de 500 mp.

Marile proiecte mizeaza pe notorietate
Totusi, majoritatea dezvoltatorilor a­vand in portofoliu ansambluri medii si mari au mizat mai degraba pe noto­rie­tatea proiectului, argu­mentul zonei sau pe produse de finantare din cadrul progra­mu­lui „Prima casa”. In aceas­ta cate­gorie de ofer­te s-au incadrat mai mult de jumatate din ofer­tele re­zi­den­tiale de la TNI, care au promovat apartamente in ansambluri rezi­dentiale cu preturi ce rareori coborau sub 860 euro/mp.

Ca­teva exemple: Militari Resi­dence, ansam­blu si­tu­at in vecinatatea Par­cului Comercial Mi­litari, compus din 11 blocuri cu un total de 600 de apar­tamente, vin­de lo­cuinta la un pret de 750 sau 1.000 eu­ro/mp; Timisoara Re­si­dence, un alt an­samblu din sectorul 6, ofera apartamente cu un pret mediu de 1.090 eu­ro/mp (in­clusiv TVA). In Ma­ior Coravu Central Apar­tments preturile variaza intre 850 si 1.100 euro/mp.

Intre 1.100 si 1.200 euro/mp cere dezvoltatorul imo­bilului Lily Resi­dence din zona Piata Iancului. Conditii si tarife asemanatoare am vazut si in alte ansambluri promo­vate la TNI – proiectele Adama (Evocasa si Edenia), Pallady To­wers Residence, Vitan Resi­dence etc.

„Prima casa” direct la dezvoltator
Unii dezvoltatori au pus la punct diverse modalitati de plata in rate direct ocolind banca, insa Ma­rian Paduraru, ma­na­ger birou de vanzari al Avantia Real Estate, spune ca oferta finan­ciara pe care com­pa­nia sa o pune la dis­po­zi­tia clien­tilor es­te unica in peisajul ra­telor direct la dezvoltator.

Este vorba despre pe­ri­oa­da in care cumparatorul poate achita apar­ta­men­tul, in acest caz 20 de ani sau mai mult. „Pentru varianta cu rate pe 25 de ani di­fe­renta este de numai 100 de euro fata de cea pe 20 de ani”, pre­ci­zea­­za re­pre­zen­tantul Avan­tia, adau­gand ca in ceea ce priveste finan­­tarea Avan­tia aceas­­ta este supe­ri­oa­ra conditiilor oferite prin programul „Prima casa”. Astfel, pe perioada TNI, com­pania a oferit apartamente de doua camere la un pret de 79.900 de euro (fara TVA de 5%) si gar­soniere la 49.900 de euro cu rate direct la dezvoltator.

Pentru a cumpara o lo­cuinta in ansamblul Avan­tia 1 De­cem­brie, clientul trebuia sa faca o rezer­vare achitand 1.000 de euro, iar la sem­narea antecontractului sa plateasca 5% avans din valoarea locuintei dorite.

Ulterior, pe durata executiei lucra­rilor, clientul ur­meaza sa plateasca inca 10% din valoarea apartamentului in 24 de rate lunare plus 5% la mutare. Restul de 80% va fi achitat in rate lunare pe 20 de ani cu o dobanda fixa de 8% in euro + EURIBOR. Exceptand comisionul de 2% platit de client la acordarea creditului, pe par­cursul celor 20 de ani beneficiarul nu va avea de plata alte comisioane.

Totusi, desi reprezentantul Avantia crediteaza sistemul sau de rate direct la dezvoltator ca fiind superior progra­mu­lui „Prima casa”, in realitate, produ­sul financiar este similar creditelor ipote­care clasice oferite de sistemul bancar. Cele doua componente de baza ale cre­ditului, dobanda si avansul, nu difera mult fata de oferta actuala a bancilor comerciale.

Apartament doua camere: preturi la TNI

Pallady Towers Residence – 88.495 euro (80,3 mp)
Alecto Residence Nordului – 145.000 euro (81 mp)
Day Residence Decebal – 75.600 euro (72 mp)
Avangarde Rezidential – 55.000 euro (70 mp)
Poiana Florilor – 52.000 euro (90 mp)
Avantia 1 Decembrie – 79.900 euro (73 mp)
Lily Residence – 69.000 euro (60 mp)
Maior Coravu Central Apartments – 105.239 euro (97 mp)
Timisoara Residence – 54.000 euro (52 mp)

Lasă un comentariu