Greva de la metrou a dat peste cap programul multor bucureşteni. Nu doar oamenii care au abonamente şi care folosesc acest mijloc de transport zilnic au fost afectaţi, ci şi comercianţii ale căror mici afaceri se derulează în cadrul
staţiilor de metrou. Dacă vă număraţi printre aceştia, este bine să ştiţi că puteţi cere daune.
Pentru a vă recupera banii pierduţi în timpul grevei, sunt două etape.
Pasul 1: Înştiinţarea Metrorex.Trimiteţi prin poştă, în scrisoare recomandată, sau depuneţi la sediul social al Metrorex o notificare, prin care să încercaţi să rezolvaţi problema pe cale amiabilă. Demersul e obligatoriu, deoarece, dacă nu înştiinţaţi instituţia de intenţia dv., cererea ulterioară de chemare în judecată poate fi respinsă. Dacă nu vă înţelegeţi, după 15 zile, puteţi chema instituţia în judecată.
Pasul 2: Chemarea în judecată. În acest sens, avocatul Marius Vicenţiu Coltuc(foto) (www.coltuc.ro, tel. 0745.150.894) vă va îndruma gratuit. Acţiunea e bazată pe art. 998-999 din Codul Civil: “Orice faptă a omului, care cauzează altuia prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greşeală s-a ocazionat a-l repara”. Chemarea în judecată trebuie să fie însoţită de: copie după cartea de identitate, după abonamentul de metrou (sau a contractului economic pentru spaţiul de la metrou, în cazul comercianţilor), timbru judiciar de 5 lei (plătit la CEC) şi o taxă judiciară de timbru, de la trezoreria sectorului 3. Actele se depun la Tribunalul Bucureşti.
Premierul Boc, huiduit de muncitorii de la metrou
http://www.libertatea.ro/stire/dati-metrorex-in-judecata-265271.html