Statul ar putea acorda subventii de pana la 15.000 de euro tinerilor care vor sa achizitioneze sau sa construiasca o locuinta proprietate personala

Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea OUG nr. 51/2006 pentru aprobarea Programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, propunandu-se acordarea unui sprijin pentru

achizionarea unei locuinte si stabilirea unui procent de 20% din valoarea locuintei in limita a 15.000 euro.

”Statul sprijina accesul la o locuinta proprietate personala prin acordarea unei subventii de la bugetele de stat de maxim 20% din valoarea locuintei construite sau achizitionate. Subventia cumulata nu poate depasi 15.000 euro”, se arata in propunerea legislativa adoptata de senatori.

Beneficiarii proiectului

De acesta subventie vor beneficia persoanele fizice care construiesc sau achizioneaza pentru prima data o locuinta prin credit ipotecar sau orice alta forma de credit:
a) tineri, care la data depunerii actelor in forma completa la consiliul local pe raza caruia doresc sa-si construiasca sau achizitioneze o locuinta, nu depasesc varsta de 35 de ani
b) persoane sau familii ramase fara adapost in urma avarierii grave ori distrugerii locuintelor proprii, datorita unor calamitati naturale, dezastre sau accidente de care nu se fac vinovati si care nu au primit ajutor in acelasi sens de la vreo organizatie, fundatie sau stat, indiferent de tara de provenienta.
c) persoane si familii evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi aluencari de teren, seisme sau inundatii
d) persoane sau familii evacuate din locuinte ce fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari, a imobilelor cumparate in temeiul unor legi si nu au primit despagubiri de la statul roman.

Subventia se va acorda la finalizarea si predarea locuintei catre beneficiari in cazul construirii acesteia sau pe baza contractului de vanzare-cumparare incheiat la un notar public in cazul achizitionarii unei locuinte.

Conditii de indeplinit

De aceste prevederi beneficiaza o singura data persoanele fizice care au contractat credite ipotecare sau alte forme de credite pentru construirea sau achizitia unei locuinte, daca intrunesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) titularul contractului de construire sau achizitie a locuintei, respectiv membrii familiei acestuia-sot/sotie si/sau copiia aflati in intretinere-nu au primit sprijin de la bugetul de stat, sub forma de subventii pentru construirea sau cumpararea unei locuinte
b) nu detin in proprietate o locuinta
c) este prima locuinta pe care o construiesc sau achizitioneaza prin contractarea unui credit
d) detin un drept real asupra terenului pe care se realizeaza locuinta, pentru cei care construiesc
e) prezinta autorizatia de construire inclusiv contractul de executie incheiat cu un antreprenor de specialitate autorizat sau contractele de vanzare-cumparare si de creditare pentru achizitia locuintei.

Totodata, proiectul prevede ca nu pot fi cumparate locuinte de la parinti, rude sau afini pana la gradul 4 inclusiv. In cazul incalcarii acestei prevederi legale titularul beneficiar al subventiei va fi obligat sa plateasca de la stat plus o amenda egala cu subventia primita.

Proiectul va fi trimis pentru dezbatere si adopta

Lasă un comentariu