Cand sunt concursurile de admitere in magistratura in 2010

La elaborarea calendarului estimativ al concursurilor au fost avute in vedere urmatoarele aspecte:
1. Concursurile de admitere in magistratura, organizate in temeiul art. 33 alin. 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Alin. 2 din art. 33 din acest act normativ prevede organizarea anuala, sa de ori de cate ori este necesara de CSM, prin INM, a concursului pentru admiterea in magistaryura pentru persoanele cu cel putin 5 ani vechime in functii de specialitate juridica expres prevazute de lege, pentru ocuparea posturilor vacante la judecatorii si parchetele de pe langa acestea.

La data de 30 noiembrie 2009, la judecatorii erau vacante un numar de 216 posturi aferente functiilor de executie, dintre care 60 urmeaza a fi ocupate de auditorii de justitie, promotia 2008-2010, care au optat, dupa primul an de studiu, pentru numirea in functia de judecator, unnumar de 55 de posturi, in urma repartitiei candidatilor declarati admisi la concursul de admitere din data de 15 noiembrie 2009, 8 poosturi urmeaza a fi ocupate de procurorii propusi pentru numirea in functia de judecator, iar 2 posturi urmeaza a fi redistribuite.

La aceeasi data, la nivelul parchetelor de pe langa judecatorii erau vacante un numar de 191 de posturi de executie, din care 95 dintre ele urmeaza a fi ocupate de auditorii de justitie promotia 2008-2010, care au optat, dupa primul an de studiu, pentru numirea in functia de procuror, iar un numar de 28 de posturi, in urma repartitiei candidatilor declarati admisi la concursul de admitere din data de 15 noiembrie 2009.

In raport de situatia posturilor vacante la judecatorii si la parchetele de pe langa judecatorii, Plenul CSM urmeaza a aproba organizarea, in cursul anului 2010, a doua concursuri de admitere in magistratura, respectiv, in luna martie 2010 si in perioada octombrie – noiembrie 2010.

2. Concursul de promovare in functii de executie a judecatorilor si procurorilor.

Conform dispozitiilor art. 43 alin. 1 si 2 si art. 45 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, concursul pentru promovarea judecatorilor si procurorilor se organizeaza anual sau ori de cate ori este necesar, in limita posturilor vacante existente la tribunale si curti de apel sau, dupa caz, la parchete, respectiv, in limita numarului de locuri aprobat annual de CSM.

La data de 30 noiembrie 2009, erau vacante 78 de posturi de executie la tribunale si 11 posturi de executie la curtile de apel.

In ceea ce priveste situatia functiilor de executie vacante la parchete, la aceeasi data de referinta, la nivelul parchetelor de pe langa tribunale erau vacante 97 de posturi de executie, iar la nivelul parchetelor de pe langa curti de apel, erau vacante 16 posturi de executie.

La nivelul Parchetului de pe langa ICCJ sunt, la acest moment, 58 de posturi vacante.

In raport cu situatia posturilor vacante la instante si parchete, Plenul urmeaza a aproba organizarea concursului de promovare efectiva si pe loc in functii de executie a judecatorilor si procurorilor, in luna mai 2010.

3. Concursurile sau examenele pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor.

Conform dispozitiilor art. 48 alin. 14 si art. 49 alin. 11 din Legea 303/3004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, numirea in functiile de conducere care se ocupa prin concurs sau examen (presedinte, vicepresedinte, procuror general si procuror general adjuncti), se face in termen de cel mult 6 luni de la data la care acestea devin vacante.

In perioada octombrie – decembrie 2009 se desfasoara probele concursului sau examenului pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor, la care au fost scoase la concurs functii de conducere vacante (179 la instante si 97 la parchete), dar situatia ocuparii acestor functii de conducere urmeaza a se definitiva dupa validarea rezultatelor concursurlui sau examenului si numirea, de catre sectiile CSM, a candidatilor care au promovat examenul.

Potrivit directiei de specialitate rezulta ca, in prezent, sunt vacante 163 de functii de presedinte si de vicepresedinte (diferenta pana la 179 de functii de conducere, scoase la concurs, este data de vacantarile din luna decembrie 2009). Pana la data de 30 iunie, urmeaza sa se mai vacanteze un numar de 36 de posturi presedinte si vicepresedinte.

La nivelul parchetelor, numarul posturilor de conducere vacante este de 128, in aceste posturi fiind avute in vedere cele 97 de posturi de conducere de procuror general, procuror general adjunct, prim-procuror si prim-procuror adjunct, scoase la concursul sau examenul pentru numirea in functii de conducere a procurorilor din perioada octombrie – decembrie 2009.

Avand in vedere situatia functiilor de conducere vacante care se ocupa prin concurs sau examen, mai sus prezentata, precum si necesitatea respectarii termenului prevazut de art. 48 alin. 14 si art. 49 alin 11 din lege, Plenul urmeaza a aproba organizarea in cursul anului 2010 a doua concursuri pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor, respectiv in perioada mai – iunie 2010 (pentru functiile de conducere vacante la data de 1 ianuarie 2010 si cele care se vor vacanta pana in luna iunie 2010) si in perioada octombrie – noiembrie 2010 (pentru functiile de conducere care se vor vacanta pana la data de 31 decembrie 2010).

4. Examenul de admitere la INM.

Conform dispozitiilot art. 5 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modficarile si completarile ulterioare, concursul de admitere la INM se organizeaza annual.

In consecinta, Plenul CSM urmeaza a aproba organizarea concursului de admitere la INM in perioada august-septembrie 2010 (incluzand desfasurarea tuturor probelor), astfel incat sa fie posibila validarea acestuia pana la inceperea anului de studii.

5. Examenul de admitere la Scoala Nationala de Grefieri.
Conform dispozitiilot art. 5 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, concursul de admitere la Scoala Nationala de Grefieri se organizeaza anual.

Drept urmare, Plenul CSM urmeaza a aproba organizarea concursului de admitere la Scoala Nationala de Grefieri in luna septembrie 2010, astfel incat sa fie posibilia validarea acestuia pana la inceperea anului de studii.

6. Examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari.

Conform dispozitiilor art. 26 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor se organizeaza annual, de CSM, prin INM.

Judecatorii si procurorii stagiari care au fost numiti in functie in anul 2009, prin Hotararea nr. 1141/25 iunie 2009 (74 judecatori si 97 de procurori), finalizeaza perioada de stagiu la 1 iulie 2010.

In raport de aspectele mentionate, Plenul CSM urmeaza a aproba organizarea examenului de capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari in perioada octombrie – decembrie 2010, sesiune in care ar putea sustine examenul de capacitate si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul aparatului propriu al INM si Ministerului Justitiei.

Calendarul estimativ al concursurilor 2010, aprobat de CSM

– martie 2010: concursul de admitere in magistratura;
– mai 2010: concursul de promovare a judecatorilor si procurorilor in functii de executie;
– mai-iunie 2010: concursul pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor;
– august-septembrie 2010: concursul de admitere la INM;
– septembrie 2010: concursul de admitere la Scoala Nationala de Grefieri;
– octombrie-noiembrie 2010: concursul de admitere in magistatura;
– octombrie-decembrie 2010: examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari.

Un comentariu la „Cand sunt concursurile de admitere in magistratura in 2010”

Lasă un comentariu