Impozitul forfetar in anul 2010

Cu un an întârziere, autoritatile se pregatesc sa renunte la impozitul minim si sa introduca impozitul forfetar în domeniile cu evaziune fiscala ridicata, precum industria hoteliera si restaurante, asa cum a fost initial conceput.

Practic, în loc sa impuna tuturor firmelor un impozit minim, vor fi vizate numai companiile din anumite sectoare, unde evaziunea fiscala este la un nivel ridicat. “Impozitul forfetar va fi regândit. Prima sarcina pe care i-am dat-o ministrului Finantelor în prima întâlnire pe care am avut-o cu el a fost sa regândeasca impozitul minim care este acum”, a declarat premierul Emil Boc, în ultima zi a anului trecut.

Mediul de afaceri saluta intentia însa readuce aminte guvernantilor ca mai important este sa ai pe cine impozita, adica este nevoie mai întâi de stoparea falimentelor prin masuri ale statului. “Este nevoie de o noua filosofie fiscala într-o perioada extrem de dificila pentru economie, altfel falimentele vor continua. Trebuie sa-i încurajezi pe cei care pun mâna pe sapa, cum se spune pe româneste, adica sa stimulezi spiritul antreprenorial”, a declarat pentru Gândul Iulian Groposila, vicepresedinte al Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR).

În lipsa unor solutii concrete de încurajare a mediului de afaceri, înca 50.000 de firme ar putea sa traga obloanele în 2010, dupa ce în 2009, în jur de 130.000 de companii au fost afectate de impozitul minim, pe fondul crizei.

Sursa: Gandul

Lasă un comentariu