Ordonanta privind activitatea Registrului Comertului intra în vigoare din 14 ianuarie

Pâna la 13 ianuarie competentele de solutionare a cererilor revin tot judecatorilor delegati.Asteptarea celor care au depus cereri de înregistrare sau modificare la Registrul Comertului se apropie de sfârsit: Ministerul

Justitiei a anuntat ca data a intrarii în vigoare a Ordonantei de Urgenta privind activitatea de înregistrare a cererilor la Registrul Comertului 14 ianuarie, data când  se împlinesc 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. “Pâna la data de 13 ianuarie, inclusiv, judecatorii delegati la Oficiile Registrului Comertului continua sa îsi exercite atributiile conform prevederilor legale actualmente în vigoare”, se arata în comunicatul ministerului.
În ceea ce priveste noutatile introduse prin Ordonanta nr.  116/2009 acestea vizeaza, în principal, faptul ca cererile de înregistrare în Registrul Comertului si, dupa caz, alte cereri aflate, potrivit dispozitiilor legale actualmente în vigoare, în competenta de solutionare a judecatorului delegat urmeaza sa fie transferate în competenta de solutionare a directorului Oficiului Registrului Comertului de pe lânga tribunal si/sau persoanei sau persoanelor desemnate de catre directorul general al Oficiului National al Registrului Comertului. Directorul Oficiului Registrului Comertului de pe lânga tribunal si/sau persoana sau persoanele desemnate pronunta rezolutii care sunt executorii de drept, împotriva acestora putându-se formula plângeri care sunt de competenta tribunalului în a carui circumscriptie se afla sediul comerciantului, procedura de contestare a rezolutiilor beneficiind de principiul dublului grad de jurisdictie.

Numirea lichidatorului este de competenta tribunalului

Pentru anumite cereri/proceduri a fost instituita în mod expres competenta de solutionare a tribunalului în a carui circumscriptie se afla comerciantul. Spre exemplu, actiunea în constatarea dizolvarii de drept a societatii comerciale (dizolvarea ca urmare a trecerii timpului stabilit pentru durata societatii – art. 227 din Legea nr.31/1990, dizolvarea pentru neefectuarea preschimbarii certificatului de înmatriculare si a celui de înregistrare fiscala cu noul certificat de înregistrare continând Codul Unic de Înregistrare – art. 30 din Legea nr.359/2004), actiunea de numire a unui lichidator, în cazul lichidarii ca urmare a dizolvarii judiciare a societatii comerciale (art. 237 din Legea nr.31/1990), precum si actiunea în verificarea îndeplinirii conditiilor fuziunii (interna si transfrontaliera).

Sursa: Curierul National

Lasă un comentariu