Garda Financiară a dobândit de luni noi competenţe

Comisarii Gărzii Financiare pot efectua, în exercitarea controlului operativ şi inopinat, monitorizări şi verificări necesare prevenirii, descoperirii şi combaterii faptelor de evaziune fiscală.

Garda Financiară a dobândit de luni noi competenţe, în principal de a încheia acte de control pentru stabilirea stării de fapt fiscale şi constatarea împrejurărilor în săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală în domeniul financiar-fiscal, a anunţat marţi ANAF.

Garda Financiară poate constata, de asemenea, acte şi fapte care au avut ca efect evaziunea şi frauda fiscală, stabilind implicaţiile fiscale ale acestora şi dispunând, în condiţiile Codului de Procedură Fiscală, luarea măsurilor asiguratorii – impunerea sechestrului – ori de câte ori există pericolul ca debitorul să se sustragă de la urmărire, să-şi ascundă ori să-şi risipească averea.

De asemenea, comisarii Gărzii Financiare pot efectua, în exercitarea controlului operativ şi inopinat, monitorizări şi verificări necesare prevenirii, descoperirii şi combaterii faptelor de evaziune fiscală.

„În acest context, printre principalele obiective ale Gărzii Financiare pentru anul 2010 se regăseşte continuarea monitorizării în regim de permanenţă a achiziţiilor intracomunitare, în special de produse agro-alimentare (legume, fructe, cereale, carne etc.) şi materiale de construcţie (ciment, cărămidă etc.), în scopul prevenirii sustragerii agenţilor economici de la plata taxei pe valoarea adăugată aferentă operaţiunilor”, precizează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), într-un comunicat.

Actualul sistem privind taxa pe valoare adăugată pentru comerţul intracomunitar prevede libera circulaţie a mărfurilor în spaţiul comunitar şi a impus eliminarea evidenţei instituţionalizate a bunurilor provenite din statele membre, prin renunţarea la formalităţile şi controlul vamal.

Fiscul precizează că această oportunitate este exploatată ilicit de către unii operatori economici care, prin invocarea unor identităţi fictive, cesionarea ori abandonarea firmelor care acumulează debite faţă de bugetul de stat, se sustrag de la plata obligaţiilor fiscale.

„Această modalitate de lucru, care presupune însă mobilizarea unui volum semnificativ de forţe a condus încă din anul 2009 la identificarea şi combaterea activităţii unor grupuri infracţionale, bine organizate, care controlează anumite domenii de activitate. În acest sens, în anul 2009, au fost întocmite 252 sesizări penale pentru fapte de evaziune fiscală însumând un prejudiciu de peste 289 milioane lei, la care se adaugă confiscări efective de mărfuri în valoare totală de peste 23 milioane lei”, se mai arată în comunicat.

Garda Financiară va mai urmări în 2010 respectarea de către operatorii economici a actului normativ privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată şi cu modificările ulterioare, în sensul identificării cazurilor în care aceştia nu utilizează aparatele de marcat electronice fiscale.

ANAF este instituţie publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Finanţelor Publice, în cadrul căreia funcţionează Garda Financiară, Autoritatea Naţională a Vămilor, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.

Lasă un comentariu