Dezbatere publica:Ce ar trebui sa faca statul roman pentru a nu se prescrie infractiunile savarsite la revolutie?

Aceste infractiuni se refereau la: „Crime contra umanitaii savârsite in timp de razboi” Art. 174. – Faptele prevazute in art. 172 si art. 173 savârsite in timp de razboi se pedepsesc cu detentiunea pe viata. „Genocidul” – Art. 172. – (1)

Savârsirea in scopul de a distruge in intregime sau in parte o colectivitate sau un grup national, etnic, rasial sau religios a vreuneia dintre urmatoarele fapte: a) uciderea membrilor colectivitatii sau grupului; b) vatamarea grava a integritatii fizice sau mintale a membrilor colectivitatii sau grupului; c) supunerea colectivitatii ori a grupului la conditii de existenta sau tratament de natura să ducă la distrugere fizica; d) luarea de masuri tinzând la impiedicarea nasterilor in sânul colectivitatii sau al grupului; e) transferarea fortata a copiilor apartinând unei colectivitati sau unui grup in alta colectivitate sau in alt grup, se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu detentiune severa de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. (2) Intelegerea in vederea savârsirii infractiunii de genocid se pedepseste cu detentiune severa de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. „Tratamentele neomenoase”- Art. 173. – (1) Supunerea la tratamente neomenoase a ranitilor ori bolnavilor, a membrilor personalului civil sanitar sau al Crucii Rosii ori al organizatiilor asimilate acesteia, a naufragiatilor, a prizonierilor de razboi si, in general, a oricarei alte persoane cazute sub puterea adversarului, ori supunerea acestora la experiente medicale sau stiintifice care nu sunt justificate de un tratament medical in interesul lor, se pedepseste cu detentiune severa de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. (2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza savârsirea fata de persoanele aratate in alin. (1) a vreuneia dintre urmatoarele fapte: a) constrângerea de a servi in fortele armate ale adversarului; b) luarea de ostatici; c) deportarea; d) dislocarea sau lipsirea de libertate fara temei legal; e) condamnarea sau executia fara o judecata prealabilă efectuata de catre o instanta constituita in mod legal si care sa fi judecat cu respectarea garantiilor judiciare fundamentale prevazute de lege. (3) Torturarea, mutilarea sau exterminarea celor prevazuti în alin. (1) se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu detentiune severa de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. „Dispozitii speciale privind tainuirea” –  Art. 357. – (1) Infractiunea de tainuire prevazută in art. 267, daca bunul provine dintr-o infractiune grava savârsita de unul sau mai multi membri ai unui grup infractional organizat, se pedepseste cu inchisoare stricta de la 3 la 10 ani, fara ca sanctiunea aplicata sa poata depasi pedeapsa prevazuta de lege pentru

infractiunea grava din care provine bunul tainuit. (2) Tainuirea savârsita de sot sau de o ruda apropiata nu se pedepseste. „Tulburarea linistii publice prin violente” –  Art. 359. – (1) Participarea in cadrul unei multimi care tulbura linistea publica, dacă cei care participa nu se disperseaza după trei somatii ale organelor de ordine, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu zile-amenda. (2) In cazul in care participantii au savârsit violente contra persoanelor sau bunurilor, pedeapsa este inchisoarea stricta de la un an la 3 ani sau zile-amenda, dacă fapta nu constituie o infractiune mai grava.” Neluarea de masuri pentru asigurarea linistii publice” –  Art. 360. – Neasigurarea, de catre administratorii localurilor publice si localurilor de agrement, a linistii publice în localurile respective, precum si refuzul acestora de a sprijini organele in drept pentru restabilirea ordinii publice sau pentru luarea masurilor impotriva persoanelor care au încalcat legea se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amenda.Potrivit ordonantei, cei in cauza mai sunt urmariti penal si pentru tentativa la aceste infractiuni.

Sunt prevazute termene de prescriptie a raspunderii penale avand o durata diferita data de gravitatea infractiunii, termene ce se calculeaza de la data savarsirii infractiunii.
-25ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata ;
-20 de ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii severe ;
-15 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii stricte mai mare de 10 ani ;
-10 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii stricte mai mare de 5 ani, dar care nu depasesc 10 ani ;
-5 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii stricte intre un an si 5 ani ;
-3 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii, amenda sub forma zilelor amenda-amenda ori munca in folosul comunitatii.In cazul infractiunilor continue termenul curge de la data incetarii actiunii sau inactiunii, iar in cazul infractiunilor continuate, de la data savarsirii ultimei actiuni sau inactiuni.
Termenele de prescriptie a raspunderii penale se reduc la jumatate pentru cei care la data savarsirii infractiunii erau minori.
Intreruperea cursului prescriptiei produce efecte fata de toti participantii la infractiune, chair daca actul de intrerupere priveste numai pe unul dintre ei.
Intervenirea unei cauze de suspendare conduce la oprirea cursului prescriptiei de la data aparititei si pana la incetare, prescriptia urmand sa isi reia cursul din ziua in care a incetat cauza de suspendare.

Casa de avocatura Coltuc trage un semnal de alarma cu privire la aceste probleme!

www.coltuc.ro

Lasă un comentariu