Firmele care si-au suspendat activitatea in ultimele luni ar putea fi nevoite sa plateasca anticipat impozit pe profit in 2010

Toate firmele (cu exceptia celor care platesc impozit anual) vor plati anticipat impozit trimestrial pe profit, incepand de anul acesta, in cuantum de o patrime din impozitul anual obtinut in anul precedent, actualizat cu

rata inflatiei.

Dar ce se intampla cu firmele care intre timp si-au suspendat activitatea?

Firmele care si-au suspendat activitatea (inactivitate temporara pentru cel mult trei ani) exista, intocmesc balanta de verificare lunara si depun declaratii la Fisc. Profitul pe care aceste firme il vor obtine anul acesta va fi zero, dar potrivit legii privind plata anticipata a impozitului pe profit, ele ar trebui sa declare si sa plateasca o patrime din impozitul pe anul trecut, in lipsa unei precizari explicite.

Daca statul ar merge pana la absurd cu colectarea taxelor de la companii, un numar de cateva zeci de mii de companii ar avea de platit impozit pe profit anul acesta, chiar daca ele si-au suspendat activitatea si nu mai obtin niciun profit.

6.000 de firme si-au suspendat activitatea numai in luna ianuarie, alte 6.000 numai in luna decembrie, iar pe tot parcursul anului trecut, peste 130.000 de firme au ales sa inceteze temporar activitatea, potrivit datelor ONRC. O buna parte dintre ele insa nu obtineau venituri si au ales sa isi suspende activitatea pentru a nu plati impozitul minim introdus in primavara anului trecut.

“Intr-adevar, nu se precizeaza in lege ca firmele care si-au suspendat activitatea nu trebuie sa plateasca anticipat impozitul pe profit. Merita discutata introducerea unei astfel de precizari”, spune Dragos Doros, director impozite directe in cadrul Ministerului de Finante, la forumul de legislatie si fiscalitate TaxEu.

Sursa: ZF

Lasă un comentariu