Vecinii nostri au o cota unica de doar 10%, iar contributiile sociale însumeaza 20,5%. Birocratia este mai mica, iar capitalul minim pentru o firma doar 1 euro. Printre dezavantaje se numara drumurile acolo, facturarea
în bulgara si TVA de 20%.
Din ce în ce mai multi oameni de afaceri aleg sa îsi înregistreze firmele în Bulgaria. Motivul principal îl constituie modalitatea dificila de recuperare a TVA în România, dar si conditiile mai bune de impozitare din tara vecina. Astfel, cei mai multi antreprenori spun ca, odata cu aparitia crizei, statul a început sa nu îsi mai plateasca datoriile catre mediul de afaceri, firmele ajungând în pragul falimentului din cauza sumelor nerecuperate. Acestia mai acuza autoritatile si pentru schimbarea legislatiei fiscale foarte des, ceea ce îi împiedica pe acestia sa îsi faca planuri de dezvoltare pe termen mediu. În tara vecina, cota unica de impozitare este de doar 10 procente, fiind cea mai mica din toata Uniunea Europeana. În plus, întreprinzatorii au posibilitatea de a-si recupera mai usor TVA-ul.
Înregistrarea unui SRL în Bulgaria
Potrivit informatiilor furnizate Curierului National de catre Ambasada Bulgariei la Bucuresti, pentru înregistrarea unui SRL în tara vecina, primul pas îl constituie depunerea aplicatiei de înregistrare la orice sectie a Registrului Comertului din Bulgaria. În acest caz exista un formular de aplicare standard care poate fi înregistrat de catre directorul companiei sau de catre un avocat cu putere judecatoreasca. Documentul si toate suplimentele sale pot fi înregistrate în limba bulgara sau în orice limba oficiala a Uniunii Europene cu o traducere legalizata în limba bulgara.
Sursa: Curierul National