Ce solutii au cei care nu îsi mai pot plati ratele la banca va invata Casa de avocatura Coltuc

Reducerile salariale din sectorul bugetar îi vor afecta pe cei care au credite la banci, pentru ca o reducere brusca a veniturilor cu 25% te poate pune în situatia de a alege între a-ti plati ratele la banca si a-ti satisface nevoile

zilnice. Ce solutii au cei din sectorul bugetar care ajung în situatia de a nu-si mai putea rambursa împrumutul.

Pâna acum, bancile considerau clientii persoane fizice veniti din sectorul bugetar ca fiind cei mai siguri din punct de vedere al veniturilor, si erau prioritari în acordarea de credite. Unele banci au acordat chiar conditii speciale de finantare lucratorilor la stat, de la dobânzi mai mici, pâna la scutirea de la plata unor comisioane.

Masurile de austeritate anuntate de Presedintele Traian Basescu si aprobare recent de Guvern, prin care veniturile celor platiti din bugetul de stat vor scadea cu 25%, îi va pune pe acestia în situatia de a avea dificultati în a-si plati ratele la banca.

Pentru multi dintre bugetarii cu împrumuturi, situatia este foarte delicata pentru ca bancile le-au oferit împrumuturi a caror rata lunara reprezinta o parte substantiala din venituri.

Familile în care membrii care muncesc sunt toti angajati la stat s-ar putea sa aiba cele mai multe probleme, pentru ca scaderea generala a veniturilor va fi de 25%.

În cazul în care clientul nu-si mai poate plati ratele, atunci poate ajunge în situatia în care sa îi fie executata garantia stipulata în contractul de credit (în cazul unui credit cu garantii).

Pentru a nu ajunge în aceasta situatie, clientii care constata ca nu au cum sa mai plateasca ar trebui sa se adreseze bancii si sa gaseasca o solutie pentru a evita situatiile extreme.

Reprezentantii bancilor nu prea vor sa comenteze deschis asupra pozitiei institutiilor asupra clientilor care sunt angajati la stat. Totusi, surse din cadrul sistemului bancar spun ca problema va fi tratata de la caz la caz, ca nu se poate vorbi de o solutie generala, si ca se vor aplica masurile standard.

Astfel, în functie de situatia fiecaruia, banca poate propune reesalonarea creditului pe o perioada mai mare, rescadentarea sau chiar amânarea platii unui numar de rate.

Reesalonarea presupune modificarea scadentei si/sau a sumei de plata a unor rate de credit în sold cu depasirea duratei initiale de acordare a creditului. În comparatie, rescadentarea presupune modificarea scadentei si/sau a cuantumului unor rate, fara a se schimba perioada initiala de rambursare a creditului.

În ambele cazuri, banca poate acorda o perioada de grasie de pâna la 12 luni, în care clientul plateste doar dobânzile. Aceasta optiune reduce considerabil sumele platite în perioada de gratie în cazul în care creditul este spre sfârsitul perioadei de rambursare. În cazul în care clientul este în primii ani de plata a unui credit pe o perioada mai îndelungata, când mare parte din cuantumul ratelor este reprezentata de dobânzi si comisioane, atunci beneficiile perioadei de gratie s-ar putea sa nu fie semnificative.

Sursa: Money

Lasă un comentariu