Cum poate fi cumparata o locuinta executata de banca va invata Casa de avocatura Coltuc

Pentru astfel de dosare Casa de avocatura Coltuc are un onorariu de 350 lei,fix.Pentru cei care dispun de lichiditati, licitatiile organizate de banci se pot dovedi afaceri bune. Pretul unei case scoase la licitatie poate ajunge cu

pâna la 75% mai mic decât cel al pietei, asta pentru ca nu întotdeauna o proprietate se vinde de la prima strigare.

Adrian Filipescu, din Bucuresti, a achizitionat recent un apartament cu doua camere prin licitatie organizata de banca, la un pret de 37.000 de euro. „Am platit aproximativ 60% din pretul evaluat de banca, deoarece licitatia nu a avut un câstigator la primul termen, lucru care a facut ca pretul sa scada”, ne-a spus proaspatul proprietar.

Cum poti cumpara un apartament executat de banca? Primul pas îl reprezinta monitorizarea atenta a anunturilor din ziare, dar si a site-urilor de specialitate. Persoanele care doresc sa participe la o astfel de licitatie trebuie, în prima faza, sa depuna 10% din pretul de evaluare al bunului, indicat în anunt, în contul publicat de institutia financiata.

„Acesti bani, respectiv suma depusa de participant în contul bancii, vor fi recuperati de acesta în cazul în care nu el nu va câstiga licitatia”, precizeaza Adriana Mihaela Verdes, care se ocupa de licitatii în cadrul Raiffeisen Bank.

Anuntati banca personal de participare

În a doua faza, dupa virarea celor 10% în contul bancii, persoana interesata sa participe trebuie sa remita acesteia, fie prin e-mail, fax, scrisoare în plic sau personal, o oferta de pret, în functie de valoarea afisata de banca în anunt, adauga reprezentantul Raiffeisen Bank.

Cum am precizat mai sus, în cazul în care licitatia, la prima ei organizare pe bunul în cauza, nu are un câstigator, participantii primesc înapoi cei 10% virati în contul bancii, iar aceasta organizeaza o noua licitatie, cu un alt pret. Concret, daca în cazul primei organizari pretul de strigare este echivalent cu cel stabilit la evaluarea imobilului, din momentul acordarii, creditului persoanei executate silit, de la a doua licitatie deja acesta scade cu pâna la 75%.

„Exista cazuri când un bun imobiliar se vinde de la prima licitatie si atunci, daca suma obtinuta de banca este mai mare decât suma pe care ea o are de recuperat de la datornic, diferenta îi va fi retribuita acestuia din urma. Situatia este valabila si daca vorbim de a doua sau a treia licitatie, cu conditia însa ca datoria sa nu depaseasca pretul obtinut”, adauga Adriana Mihaela Verdes.

Apartament executat, de la 37.000 de euro

Pe de alta parte, daca pretul obtinut de banca pe bunul respectiv este mai mic decât valoarea datoriei, atunci fostul proprietar al bunului ramâne sa achite, în rate sau integral, diferenta în cauza. „Pentru ca o licitatie sa poata avea loc, este necesara prezenta a cel putin doua persoane care sa depuna oferte de pret”, ne-a spus Tiberiu Ganea, reprezentantul Bancii Românesti.

Sursa: Adevarul

Lasă un comentariu