Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, are pe masa primul autodenunt al unei companii din istoria de 14 ani a institutiei

In urma cu câteva saptamâni, Consiliul Concurentei (CC) a avut primul caz de clementa, în urma autodenuntului unei companii care si-a recunoscut practicile anticoncurentiale si a furnizat informatii despre întelegerile sale

 

 

ilegale cu alti jucatori. Chiritoiu nu a vrut însa sa dea detalii despre acest caz, precizând doar ca rezultatele anchetei pe piata respectiva vor scoate la lumina si numele companiei care a apelat la clementa.
Clementa este o practica comunitara care permite com paniilor care se autodenunta sa scape de amenda daca coopereaza cu autoritatile de concurenta. Reducerea amenzilor în aceste cazuri poate fi de peste 50%.
De ce ajung companiile sa se confeseze Con siliului Concurentei? “Multe cazuri pot fi gene rate de schimbari la nivelul managementului unei companii: un director nou care descopera practicile ilegale ale pre de ce so­rului sau vrea sa rezolve problema prin autodenunt”.
El mai spune ca, în prezent, clementa este instru mentul de baza pentru scaderea duratei unei investigatii. Cea mai grea sarcina a unui inspector de concurenta este sa adune informatii incriminatoare de la companii, în conditiile în care multe întelegeri ilegale între jucatori pe aceeasi piata nu apar în documente scrise.
Mai mult, Chiritoiu a introdus în acest an în legea concurentei reducerea amenzii pentru companiile care îsi recunosc vinovatia, masura care ar putea contribui si ea la reducerea duratei unei anchete.
În medie, o investigatie a CC dureaza doi ani, însa exista în acest moment si anchete nefinalizate deschise pe piete mari înca din 2005.
“Ne-am propus sa finalizam în 2010 investigatiile deschise de peste doi ani, de exemplu cea legata de pozitia dominanta a Postei Române, ancheta la Net Master (telecom) si cea la Master Card”.
În august, Consiliul Concurentei ar putea da verdictul în ancheta pe piata fondurilor de pensii private, dupa ce va primi si punctele de vedere ale Comisiei Europene în acest caz.
Ancheta a pornit de la faptul ca toate fondurile de pensii private obligatorii de pe piata au decis sa mearga pe comisioanele maxime de administrare permise de lege, de 2,5% din contributii, iar CC a încercat sa afle daca exista întelegeri între companii pentru fixarea acestor comisioane. Aceste fonduri au în prezent circa 5 mil. de clienti si au aparut pe piata în 2007, odata cu reformarea sistemului de pensii prin introducerea unei componente private.
Investigatia pe distributia de carburanti s-ar putea finaliza în 2011
Cele mai importante investigatii pe piete mari aflate în derulare în acest moment sunt în sectoarele farmaceutic, bancar, retail alimentar si energie.
Concurenta are deschise patru investigatii mari pe piata distributiei en gros de medicamente, în timp ce în sectorul comertului alimentar ancheta vizeaza patru retele de magazine la care exista suspiciuni de abuz de pozitie dominanta în relatiile cu furnizorii lor.
Printre investigatiile “mostenite” de Chiritoiu – fost consilier prezidential – de la predecesorul sau Gheorghe Oprescu se numara ancheta pe piata distributiei de carburanti.
Investigatia, demarata în 2005, ar putea fi finalizata anul viitor, potrivit presedintelui CC, care a precizat ca a alocat mai multe resurse pentru a grabi finalizarea acesteia. “Sunt patru inspectori de concurenta implicati în acest caz, iar de curând am mai pus un economist de la departamentul nostru de cercetare, pentru ca avem nevoie sa întelegem mai bine mecanismul de formare a preturilor la consumatorul final”, a declarat Chiritoiu.
Fluctuatiile pretului carburantilor la pompa în contextul scaderii pretului barilului de petrol la minimul istoric a fost anul trecut printre cele mai arzatoare subiecte.
Pietele de miliarde de euro aflate în mâinile a doar 3-4 jucatori, precum telefonia mobila, petrolul, cimentul si tigarile, tin “în priza” permanent autoritatea de concurenta.

Sursa: ZF

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!