Reabilitarea termica a locuintelor, garantata de stat numai în limita a 7.400 euro

Reabilitarea termica a locuintelor va fi garantata de stat numai în limita a 7.400 euro inclusiv TVA pentru cladirea tip locuinta unifamiliala si a 1.850 euro, inclusiv TVA, pentru fiecare camera de locuit, echivalentul în lei fiind

 

 

stabilit în functie de media anuala a cursului de schimb leu/euro estimata de Comisia Nationala de Prognoza pentru anul în curs. Plafonul pentru finantarea prin credite bancare cu garantie guvernamentala si dobânda subventionata este prevazuta în normele de aplicare a OUG 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit elaborate saptamâna trecuta de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Ordonanta, supusa dezbaterii publice dupa jumatatea lunii iunie, prevede ca persoanele fizice, nu numai asociatiile de proprietari pot beneficia de împrumuturi de maximum 90% din valoarea lucrarilor de reabilitare termica a cladirilor, aceste credite urmând sa fie garantate de stat, iar dobânda sa fie subventionata.
Normele de aplicare a acestei ordonante stabilesc totodata si criteriile de eligibilitate pe care trebuie sa le îndeplineasca beneficiarul si banca, precum si constructorul.
Astfel, pentru a beneficia de împrumutul de 90% din valoarea devizului, asociatiile de proprietari trebuie sa dovedeasca faptul ca niciunul dintre locatari nu înregistreaza mai mult de 2 rate scadente si neachitate la plata cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, în ultimele 3 luni calendaristice anterioare evaluarii eligibilitatii de catre finantator, aceeasi conditie aplicându-se si proprietarului persoana fizica.
În ceea ce priveste finantatorul, normele prevad ca acesta trebuie sa acorde împrumuturile în lei tinând cont de indicatorul ROBOR la 3 luni, la care se adauga marja fixa de maximum 1,5 – 2,5 % pe an si comisionul de gestiune datorat FNGCIMM. Totodata, finantatorul trebuie sa accepte durata maxima a creditului de 5 ani si rambursarea creditului garantat în rate egale, lunare, consecutive, fara a putea mentiona în contractul de credit clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre finantator a acestuia.
Sursa: Curierul National

Lasă un comentariu