Înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari se face de catre Casa de avocatura Coltuc

Onorariul este de 300 lei.De la 1 august 2010 se înfiinţează şi se organizează în cadrul Agenţiei Naţionale de Admi­nistrare Fiscală Registrul operatorilor intracomunitari. Acesta cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele

 

 

juridice neimpoza­bile care efectuează operaţiuni intracomunitare. Cei care nu se înregistrează nu vor mai putea efectua operaţiuni intracomunitare.
Conform ultimelor modificări ale Co­du­lui Fiscal, prevăzute în OUG nr. 54/2010, agenţii comerciali care efectuează opera­ţiuni intracomunitare trebuie să se înscrie în Registrul operatorilor intracomunitari.
Înscrierea se face la data solicitării înre­gistrării în scopuri de TVA. Persoanele impo­zabile şi persoanele juridice neimpozabile vor solicita organului fiscal competent şi înscrie­rea în Registrul operatorilor intracomunitari dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare.
Persoanele înregistrate deja în scopuri de TVA vor solicita înscrierea în Registru înainte de efectuarea respectivelor operaţiuni intracomunitare.
Nu pot fi înscrise în Registrul operatorilor intracomunitari persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care nu sunt în­re­gistrate în scopuri de TVA şi persoanele im­pozabile care au ca asociat sau administrator o persoană împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală şi/sau care are înscrise în cazierul judiciar infracţiuni în legătură cu anumite operaţiuni intracomunitare.
„Cu privire la sancţiunile nerespectării dispoziţiilor legale referitoare la Registrul operatorilor intracomunitari, persoanele care nu fi­gurează în Registrul operatorilor intracomunitari nu au un cod valabil de TVA pentru ope­ra­ţiuni intracomunitare, chiar dacă acestea sunt înregistrate în scopuri de TVA conform Codu­lui Fiscal. Totodată, efectuarea de operaţiuni in­tracomunitare de către persoanele care au obligaţia înscrierii în Registrul operatorilor in­tracomunitari, fără a fi înscrise conform le­gii în acest registru, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 de lei”, afirmă Cristina Mihăilescu, avocat la societatea civilă de avocaţi „Roibu şi Asociaţii”.

Documentele necesare
În vederea înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari, persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile trebuie să depună la organul fiscal competent o cerere de înregistrare însoţită şi de alte documente doveditoare, stabilite prin ordin al preşedintelui ANAF. 
În cazul persoanelor impozabile este obli­ga­torie prezentarea cazierului judiciar eliberat de autoritatea competentă din România al asociaţilor, cu excepţia societăţilor pe acţiuni, şi al administratorilor.
În cazul persoanelor care solicită concomitent înregistrarea în scopuri de TVA şi înscri­e­rea în Registrul operatorilor intracomunitari, organul fiscal va analiza şi va dispune aprobarea sau respingerea motivată a cererii de în­registrare în Registru, în termen de 10 zile ca­lendaristice de la data înregistrării cererii de înregistrare la organul fiscal competent.
În cazul persoanelor înregistrate deja în sco­puri de TVA, art. 1582 din Codul Fiscal spu­ne că, pentru a admite sau pentru a respinge cererea, „organul fiscal va verifica îndeplinirea condiţiei prevăzute la alin. (8) lit. c) şi va dispune aprobarea sau respingerea de îndată a cererii”. Problema este că la alineatul 8 nu exis­tă litera c), deci nu putem cunoaşte raţiunile pentru care se poate respinge cererea, spune Cristina Mihăilescu. Până la ora închiderii edi­ţiei, nici ANAF nu ne-a dat un răspuns cu pri­vire la această problemă.
Radierea din Registru
Organul fiscal competent va radia din Re­gistrul operatorilor intracomunitari persoa­nele impozabile care depun o cerere în acest sens. De asemenea, vor fi radiate din oficiu din Registrul operatorilor intracomunitari:
a) persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care figurează în lista contribuabililor declaraţi inactivi potrivit legii;
b) persoanele impozabile în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerţului, po­trivit legii;
c) persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care în anul următor înscrierii în registru nu au mai efectuat operaţiuni intracomunitare;
d) persoanele înregistrate, care solicită anularea înregistrării în scopuri de TVA, potrivit legii;
e) persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoană împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală în legătură cu operaţiuni intracomunitare.
„În cazul aprobării de către organul fiscal competent a cererilor depuse până la data de 1 august 2010, data înregistrării în Registrul ope­ratorilor intracomunitari va fi data de 1 august 2010. În cazul aprobării de către organul fiscal competent a cererilor depuse după data de 1 au­gust 2010, data înregistrării în Registrul ope­ra­torilor intracomunitari va fi data comu­ni­că­rii deciziei în condiţiile prevăzute de Ordonan­ţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală. Începând cu data de 1 au­gust 2010, pentru realizarea schimbului de in­for­ma­ţii în domeniul TVA cu statele membre ale Uniunii Europene, vor fi utilizate infor­ma­ţii­le din Registrul operatorilor intracomunitari”, a mai spus Cristina Mihăilescu.

 

 

www.coltuc.ro

avocat@coltuc.ro

 

Lasă un comentariu