Cea mai slaba generatie de magistrati a României la examenul de admitere la INM

De curând a avut loc examenul de admitere la Institutul National al Magistraturii, organism coordonat de CSM si care are rolul de a instrui viitorii magistrati ai tarii. Din aproape 3.200 de candidati pentru cele 200

 

 de locuri disponibile, doar 72 au reusit sa treaca proba eliminatorie.

Conform descrierii de pe site-ul propriu, Institutul National al Magistraturii (INM) are rolul de a realiza “formarea initiala a viitorilor magistrati – judecatori si procurori – formarea profesionala continua a magistratilor în functie precum si formarea formatorilor”.

Astfel, un tânar care a terminat facultatea de drept, ce doreste sa urmeze o cariera de magistrat va trebui sa dea examenul de admitere, dupa care va urma cursurile INM-ului, timp de doi ani, urmând ca apoi sa profeseze ca procuror sau judecator.

Examenul de admitere la INM este constituit dintr-o proba eliminatorie de tip grila, un test de rationament logic si un interviu, candidatii spunând ca “grila” este piatra de încercare a examenului. Mai exact un test de 100 de întrebari din drept penal, drept civil, procedura penala si procedura civila, la care candidatii trebuie sa dea cel putin 70 de raspunsuri corecte, pentru a putea trece la probele urmatoare.

Contestatiile prin fax au triplat “admisii”

Dintre cei aproape 3.200 de candidati prezenti la examen doar 72 au reusit sa treaca de proba eliminatorie. Si asta dupa solutionarea contestatiilor, în urma carora au fost anulate nu mai putin de 6 întrebari. Un record de neglijenta pentru comisia de admitere care în anii anteriori nu gresea decât una, maxim doua întrebari.

Iar daca urmarim punctajele obtinute de candidati observam ca doar 19 dintre acestia au reusit sa obtina peste 76 de puncte, ceea ce înseamna ca cele 6 întrebari anulate aproape ca au triplat numarul persoanelor admise.

Si probabil ar fi fost si mai multe întrebari anulate daca ele ar fi fost si contestate, însa organizatorii au gasit o metoda inedita pentru a avea cât mai putine reclamatii. Au anuntat ca au aparut unele “disfunctionalitati întâmpinate la alimentarea cu energie electrica” si au propus depunerea contestatiilor prin fax. La un singur numar.

Sursa: Adevarul

Lasă un comentariu