Ce poate face banca daca nu iti mai achiti ratele, dar nu ai nici o proprietate pe numele tau

Cu o sentinta judecatoreasca definitiva banca poate popri integral veniturile voastre daca acestea nu sunt integral pe cartea de munca. Institutia de credit are ce face doar daca nu sunteti someri si aveti bunuri în proprietate.

 

Ti-ai facut credit, ai platit un timp ratele dar, la un moment dat, nu mai poti plati. Ce-ti poate face banca daca nu ai nimic proprietate personala? Raspunsul nu este unul simplu. Depinde de mai multi factori. Astfel, daca creditul este purtator de ipoteca, atunci banca o va putea executa.

Daca a fost co-girat de catre o alta persoana atunci banca îi poate cere acesteia banii, sau, în lipsa acestora, bunurile personale. Pe de alta parte, în cazul, în care niciuna din variantele de mai sus nu este valabila atunci bancii nu-i ramâne decât sa puna poprire pe venituri. Daca veniturile pe care le realizati sunt trecute integral pe cartea de munca atunci banca poate retine maxim 30% din acestea.

În schimb, daca obtineti si venituri dintr-un contract de colaborare, banca poate retine 100% din acestea,  potrivit lui Iulian Urban, proprietarul Urban si Asociatii, una dintre cele mai mari firme de recuperare debite din tara. “Daca nu s-a declansat procedura de executare silita timp de 3 ani de la sistarea platii ratelor atunci creditul se prescrie. În schimb, daca sunteti în executare silita atunci banca va poate urmari ani de zile”, spune Urban.

Chiar daca sunteti someri, fara nicio colaborare si fara nicio proprietate personala nu puteti considera ca ati scapat de tot. Daca vreodata va veti angaja si veti achizitiona un bun, banca poate afla de noul statut.

Sursa: Money

Lasă un comentariu