Care sunt noile taxe judiciare de timbru in 2010

Comisia juridica din Senat a adoptat, marti, un raport favorabil cu amendamente, la propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 146/1997 privind taxele judiciare de timbru. Astfel, potrivit Agerpres,

 

 

persoanele care se adreseaza instantelor judecatoresti pentru stabilirea masei succesorale vor plati o taxa judiciara de timbru de 3 la suta din valoarea masei succesorale.

Potrivit legii în vigoare nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, pentru stabilirea masei succesorale se plateste o taxa judiciara de timbru de 19 lei.

Totodata, actul normativ propus spre adoptare prevede ca taxa judiciara de timbru pentru stabilirea calitatii de mostenitor sa fie de 50 de lei, fata de 19 lei cât este în prezent.

Senatorii juristi au adoptat, marti, un amendament, potrivit caruia taxa judiciara de timbru care ar urma sa fie aplicata pentru cererile de raport, de reductiune a liberalitatilor si pentru cererile de partaj, daca este alaturata cererii de stabilire a masei succesorale, sa fie de 50 lei.

În cazul cererii de partaj formulata separat taxa de timbru va fi de 1,5 la suta din valoarea masei partajabile.

Comisia juridica nu a aprobat nici prevederea din proiect potrivit careia taxa de timbru calculata pentru actiunile si cererile evaluabile în bani, introduse la instantele judecatoresti, sa fie redusa cu 20 la suta pentru persoanele fizice cu un venit lunar sub 1.000 de lei.
Sursa: Romania Libera

Lasă un comentariu