Hidroelectrica, în proces cu portughezii de la Martifer, pentru recuperarea unor microhidrocentrale anunta Casa de avocatura Coltuc

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate din România, a intentat proces companiei Eviva, pentru a-şi recupera cinci microhicrocentrale vândute acesteia în 2006, întrucât firma portugheză nu
şi-a respectat programul de investiţii asumat prin privatizarea lor.
Potrivit lui Mihai David, în prezent, compania mai are în funcţiune 178 de microhidrocentrale, cu o capacitate totală instalată de circa 500 MW. Societatea deţine în momentul de faţă cele mai multe microhidrocentrale din România, după ce a privatizat 87 de unităţi în perioada 2004-2009.

Întrucât certificatele verzi aduc societăţii mai mulţi bani decât ar fi putut aduce o eventuală privatizare a microhidrocentralelor rămase în portofoliu, conducerea Hidroelectrica a blocat procesul de privatizare.

Conform noilor reglementări în domeniul energiei regenerabile, pentru un MWh energie electrică produs în microhidrocentrale noi se primesc trei certificate verzi, în timp ce pentru unităţi retehnologizate se primesc două certificate, iar pentru cele nemodernizate – un singur certificat.

Microhidrocentralele sunt unităţi de producţie care au o capacitate de producţie de până la 10 MW. 

Dintre companiile private care au reuşit să achiziţioneze microhidrocentrale de la Hidroelectrica amintim Energy Holding, ISPH (Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice), compania italiană ESPE sau Wienstrom din Austria, care a plătit şi un preţ-record, de 28 de milioane  de euro, pentru 17 dintre unităţi.

Lasă un comentariu