Frauda informatica. 25 de persoane audiate anunta Casa de avocatura Coltuc

In urma a 42 de perchezitii domiciliare efectuate de procurorii DIICOT – BIROUL TERITORIAL VALCEA, la data de 24 martie 2011, pe raza judetelor Valcea, Olt, Dolj si Sibiu, precum si a municipiului Bucuresti, in doua cauze

 

 penale ce au vizat destructurarea a doua grupuri infractionale organizate specializate in criminalitatea informatica.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, 25 persoane au fost audiate la sediul parchetului, fiind luate masurile legale ce se impun, fiind cercetati pentru savarsirea infractiunilor de  acces fara drept la sisteme informatice, detinere fara drept a unei parole, cod de acces sau data informatica, frauda informatica, inselaciune calificata in conventii, spalare de bani si constituire a unui grup infractional organizat.

In perioada 2008 – 2009, impreuna cu alte persoane, invinuitii s-au constituit in doua grupuri infractionale organizate, unul coordonat de fratii L.I.S. si L.C.V., iar celalalt de catre invinuitul D.M.M., care au elaborat si au pus in practica un plan de inselare a cetatenilor straini ce apelau la site-urile electronice pentru achizitionarea unor produse, plan constand in efectuarea de operatiuni tip phishing, acces fara drept la sisteme informatice prin incalcarea masurilor de securitate, demararea procedurilor de licitatie in numele utilizatorului legitim al contului sustras care avea o activitate pozitiva pe cont, determinarea victimelor sa transfere banii in conturi bancare controlate de ei sau prin mandate postale in Italia, iar in final operatiuni de repatriere a banilor si de impartire a lor in functie de intelegerea initiala si de rolul detinut de fiecare dintre invinuiti in structura gruparii.

Primul grup, coordonat de fratii L.I.S. si L.C.V., posta pe internet in principal licitatii fictive avand ca obiect vanzarea de telefoane, avand avantajul cunoasterii limbii italiene, indruma victimele sa transfere banii in Italia prin mandat postal pe numele unei persoane cu identitate falsa, iar celalalt grup si anume cel coordonat de invinuitul D.M.M. convingea partile vatamate sa transfere banii in conturi bancare deschise in tara si in strainatate pe numele unor complici, bani reprezentand avansul la pretul convenit pentru transferul proprietatii asupra unui tractor, ale carui caracteristici, parametri si imagine erau reproduse tot de pe internet.

In cea de-a doua cauza s-a retinut ca persoanele cercetate aveau ca modalitate de operare obtinerea, prin phishing, a datelor cartilor de credit ale mai multor cetateni straini pe care le foloseau ulterior pentru a cumpara/inchiria domenii de internet, in vedrea lansarii de pagini false de curierat bunuri. S-a stabilit ca, in prima faza, autorii intrau in contact pe internet cu potentialii clienti, carora le ofereau spre vanzare diverse bunuri pe care nu le detineau, indrumandu-i sa le transfere contravaloarea acestora prin Western Union, Money Gram sau cont bancar. Dupa ce plata era efectuata datele transferurilor erau transmise prin mesaje telefonice intermediarilor si, mai departe, altor participanti din strainatate, ce se ocupau cu retragerea banilor, folosindu-se de acte si identitati false. Retrimiterea in tara a acestor sume se realiza cu ajutorul altor persoane, fiecare membru al retelei avand sarcini bine precise.

Prejudiciul cauzat de membrii celor doua grupuri infractionale organizate prin savarsirea faptelor retinute in sarcina lor este de peste 300.000 de euro.

Lasă un comentariu