Cum scapam de rablele abandonate in fata blocului?

Le vedem pe aproape orice straduta sau alee de cartier: ruginite, pline de murdarie, cu rotile ingropate pe jumatate in asfalt, masinile abandonate strica peisajul si, totodata, ocupa abuziv spatiul public. Si e bizar cum primariile, foarte prompte cand e vorba de ridicat masinile

 

 

 

 stationate ilegal pe strazile circulate, nu manifesta aceeasi promptitudine si in cazul acestor harburi. Motivul ar putea fi faptul ca ridicarea unei masini abandonate nu aduce un profit rapid si sigur (din amenzi), asa cum aduce vanatoarea masinilor parcate ilegal.Desigur, situatia masinilor abandonate nu ar fi atat de importanta si nu s-ar discuta atat despre ea daca n-ar exista aceasta criza a locurilor de parcare, o criza prezenta in toate orasele mari. Vorbim aici de parcarile de resedinta, pentru ca in zonele centrale, unde traficul este intens, e putin probabil sa apara  masini abandonate.

Probabil si dvs. v-ati enervat de multe ori sosind seara acasa cu masina si negasind niciun loc de parcare in zona, de vina fiind Daciile si Oltcit-urile vechi, nemiscate de luni sau chiar ani de zile, apartinand vecinilor dvs. Acesti vecini, pensionari in majoritatea cazurilor, nu vor sa renunte la ele, sperand ca le vor mai folosi la un moment dat sau ca le vor putea valorifica in vreun fel. De altfel, nici nu risca mare lucru.
Totusi, ce se poate face?

Legea nr.421/2002 prevede o procedura foarte clara in cazul acestor masini despre care exista indicii ca ar fi abandonate (au o stare improprie circulatiei pe drumurile publice). Procedura presupune:

• o somatie pe care agentii Primariei o lasa pe caroseria autovehicului, pentru ca acesta sa fie mutat intr-un spatiu privat sau sa fie dat la fiare vechi
• demersuri facute la Serviciul Rutier pentru identificarea proprietarului
• ridicarea autovehiculului si depozitarea lui intr-un spatiu apartinand Primariei.

Dupa 30 de zile, daca proprietarul nu isi revendica masina, aceasta intra in posesia Primariei si poate fi valorificata la un centru Remat.

Problema e ca in lege mai apare un amanunt: o masina se considera abandonata daca sta de cel putin 1 an pe locul respectiv. Asadar, inainte de a incepe formalitatile de ridicare, inainte chiar de a pune acea prima somatie pe parbriz, Primaria si Politia trebuie sa aiba un document care sa ateste ca vehiculul respectiv nu a fost mutat din loc de cel putin 1 an. Iar asta inseamna declaratii de la cel putin doi martori.

Oamenii nu prea se inghesuie insa sa dea aceste declaratii. Desi sunt foarte prompti in a face sesizari si a semnala autoritatilor unde exista masini abandonate, cand vine vorba sa isi puna semnatura pe un proces-verbal care sa permita rezolvarea problemei nu mai sunt atat de entuziasti. Ca urmare, formalitatile pentru ridicarea unei masini abandonate pot dura peste 6 luni, timp in care rabla ocupa bine-mersi un loc de parcare. Repetam, daca masina sta de mai putin de 1 an pe locul respectiv sau daca sta de peste 1 an, dar proprietarul o mai spala din cand in cand, autoritatile nu pot face nimic.

Lasă un comentariu