Tribunalul a motivat eliberarea lui Sorin Ovidiu Vintu din arest anunta Casa de avocatura Coltuc

Tribunalul Bucuresti a publicat motivarea deciziei prin care Sorin Ovidiu Vintu a fost eliberat din arest in data de 16 iunie. Doi dintre cei trei judecatori ai completului care a

 

decis eliberarea, Sandu Gheorghita (presedinte) si Andone Bontas Amalia, sustin ca ‘inconsistenta probelor’ si ‘starea de sanatate’ a lui Vintu sunt motive temeice pentru ca el sa fie judecat in stare de liberate, iar ‘notorietatea negativa’ nu este un argument pentru mentinerea sa in arest.

Iata cateva fragmente relevante din motivare:

– In ceea ce-l priveste pe inculpatul SOV cu o stare de sanatate evident deteriorata, caracterizata inclusiv prin lipsa de mobilitate – imobilizat intr-un scaun rulant -, se constata ca aceste probleme medicale il pun pe acesta in situatii ce presupun un efort suplimentar considerabil pentru a se adapta la conditiile de detinere, astfel incat prin mentinerea acestuia intr-o stare de detentie provizorie se incalca, in lipsa unor probe certe ale periclitarii ordinii publice in cazul lasarii sale in libertate, dispozitiile art.3 din CEDO dar si art.5/1 din Codul de procedura penala.

– In conditiile in care probatoriul apreciat ca fiind concludent de catre organele de ancheta a fost deja administrat, in cauza fiind intocmit inclusiv actul de inculpare si mai mult instanta fondului a audiat partile respectiv partea vatamata si cei doi inculpati, nu se mai poate invoca necesitatea asigurarii participarii partilor la judecata in vederea derularii judecarii cauzei in conditii de celeritate.[…]

 -Se apreciaza de asemenea, ca notorietatea negativa a inculpatului VSO, in lipsa unor condamnari definitive a acestuia pentru faptele imputate nu-l poate priva de dreptul legitim statuat atat in legislatia nationala art.5, art.136 Cod pr.pen., precum si art.5 din CEDO, de a fi liberat provizoriu in cursul procesului penal. (sursa: Motivarea Tribunalului Bucuresti)
 

Decizia nu a fost insa unanima, judecatoarea Radu Adina Adrian nefiind de acord cu eliberarea lui SOV. Aceasta a formulat o opinie separata in care arata ca “interesul public ar fi grav lezat” daca SOV si co-inculpatul Ion Ilie Cezar ar fi eliberati. Magistratul spune ca argumente precum starea de sanatate sau cel potrivit caruia probatoriul ar fi administrat in mare parte nu se sustin.

 Sorin Ovidiu Vintu a fost arestat preventiv, in aprilie, in dosarul in care Sebastian Ghita il acuza de santaj.

Lasă un comentariu