Atac la producatorii agricoli!

Acte normative:-OMADR 295/2007 pentru stabilirea modului de implementare, a criteriilor specifice si a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plati nationale directe complementare in sectorul zootehnic, in acord cu reglementarile comunitare

 

 

 

 

-OUG 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare

-Codul fiscal si Codul de procedura fiscala

 

 

 

OMADR 295/2007 stabileste ca primele se acorda, o singura data pe an,  producatorilor agricoli, asa  cum sunt ei definiti de art.9 alin 3din OUG 125/2006, si care indeplinesc conditiile prevazute de art.2 alin 1 si anume:

a) exploatatia sa fie de minimum 3 capete bovine/ 50 ovine/ 25 caprine

b) varsta bovinelor sa fie de minimum 6 luni/ ovine,caprine care au fatat in anul pentru care se face cererea de prima

c) exploatatia sa fie inregistrata in Registrul National al Exploatatiilor la data solicitarii primelor

d) sa nu aiba datorii la bugetul de stat si la bugetul local

Pentru a benefia de aceasta prima, care se acorda incepand cu anul 2007, solicitantii trebuie sa depuna un dosar la sediul Agentiei Plati si Interventii pentru Agricultura-APIA, pana cel tarziu 31 mai a fiecarui an.

 

In temeiul acestui act normativ, zeci de mii de producatori agricoli, persoane fizice si juridice, au primit prime anual pentru animalele detinute, prime acordate in scopul de a ajuta dezvoltarea agriculturii romanesti.

 

In urma unui control efectuat la APIA de catre Curtea de Conturi, s-a constat ca, de-a lungul celor cativa ani in care s-au acordat aceste prime, printre cei carora li s-au acordat aceste subventii ar fi existat si persoane care nu ar fi indeplinit condiitile impuse de OMADR 295/2007, motiv pentru care APIA s-a vazut nevoita sa incerce sa recupereze aceste sume.

 

In acest scop, instituita sus mentionata, a emis zeci de mii de „Notificari de punere in intarziere” prin care se pune in vedere destinatarului sa inapoieze in 15 zile de la comunicare notificarii, suma primita ca subventie pentru un anumit an.

 

In cuprinsul acestor notificari, se stipuleaza faptul ca , in urma verificarilor efectuate la Serviciul Taxe si Impozite Locale a rezultat ca, la data solicitarii prrimei, solicitantii au inregistrat datorii la bugetul local. Nu este insa mentionat care ar fi cuntumul acestei datorii la bugetul local, ce reprezinta aceasta datorie si care ar fi fost momentul exigibilitatii ei. Lipsa acestor informatii, creeaza impresia ca aceste verificari nu s-au efectuat in mod real, si ca aceste notificari au fost trimise tuturor celor care au beneficiat de primele acordate prin APIA, in speranta ca , poate, unii dintre destinatarii acestor notificari, vor fi intimidati si vor restituii primele.

 

Mai mult decat atat, unele dintre aceste persoane, nici macar nu detin vreun imobil in localitatea unde se presupune ca ar avea datorii la bugetul local, nu realizeaza venituri impozabile asa ca, in cazul lor, nici nu ar avea ce produce aceste datorii la buget.Totusi, si aceste persoane, au primit aceleasi notificari.

 

De precizat faptul ca, in congormitate cu prevederile OMADR, dosarele pentru subventii se depun cel tarziu la 31 mai. Majoritatea solicitantilor le depun insa, in primele 3 luni ale anului, inaintea campaniilor agricole de primavara, astfel ca eventualele obligatii catre bugetul de stat, pentru acel an, nici nu sunt inca exigibile.

 

 

Un comentariu la „Atac la producatorii agricoli!”

  1. Legile se schimba permanent, astfel ca, in cazul in care firma dvs. nu are un departament juridic care sa se ocupe de situatia companiei dumneavoastra, externalizarea serviciilor juridice este o necesitate, fie ca e punctuala sau permanenta.
    Cine suntem?
    Buna ziua! Suntem o echipa tanara, dar experimentata, de avocati reuniti de catre avocatul titular Coltuc Marius sub umbrela Cabinetului de avocatura Coltuc inca din 2005. Avem sediul in Bucuresti, dar ne puteti regasi si pe internet la adresa https://www.coltuc.ro. Incercam sa fim cat mai sociabili, astfel incat ne veti regasi si pe Facebook, Twitter sau LinkedIn. Serviciile juridice pe care le oferim se adreseaza atat companiilor, cat si persoanelor fizice. Ne-am propus ca fiecare caz in parte sa fie o reusita, astfel ca ne canalizam toata energia in a invata continuu si a oferi clientului servicii profesioniste, prompte si eficiente.

Lasă un comentariu