In Monitorul Oficiul, Partea I, nr. 746, de marti, a fost publicata Legea nr. 257/2008 pentru modificarea alin. (1) al art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului
Legea prevede posibilitatea acordarii, de la 1 ianuarie 2009, a unei indemnizatii pentru cresterea copilului in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
Legea nr. 257/2008 pentru modificarea OUG nr. 148/2005 a fost adoptata de Camera deputatilor, pe 15 octombrie, in calitate de for decizional, si a fost promulgata de presedintele Romaniei, Traian Basescu, pe 31 octombrie.
Legea nr. 257/2008 stabileste ca „incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau ,optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.”
Actul normativ mai stabileste ca si persoanele care se vor afla in plata la data intrarii in vigoare a legii vor beneficia de aceste prevederi.
In prezent, conform OUG nr. 148/2005, mamele care au obtinut venituri profesionale supuse impozitului pe venit in anul anterior nasterii copilului, beneficiaza de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei.
bineinteles ptr calcularea indemnizatiei de 85%1
vreau sa stiu sigur daca se iau in calcul si veniturile realizate din chirii,ptr care platesc impozit!merci
buna ziua,
as dori sa va intreb cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului in cazul in care sunt angajata cu un salariu de 1000 ron/luna , si de asemenea mai am venituri din chiria unei case,la care platesc lunar impozit 16%. Este luat in considerare acest venit la calcularea indemnizatiei?sau este obligatoriu ca imobilul sa fie inchiriat cu cel putin 12 luni inainte de a ramane insarcinata?
daca sefa nu mi-a trecut tot salariul pe cartea de munca ce ar trebui sa fac acum? sa ma duc sa-i cer ei diferenta? e vorba de cateva sute bune si anume vreo 3-4 sute.
in ordonanta se mentioneaza -85% din venitul realizat
daca venitul realizat e de natura salariala ce se ia in calcul?
dupa metodologia celor de la social(care e despre vechea ordonanta) venit-realizat= salariul net
corect cum ar fi?
si daca nu e corect ce cai de atac avem
MULTUMESC
sinteti siguri ca laa calcularea celor 85% pt indemnizatia de crestere copil, intra si veniturile obtinute din chirii?
Eu am un salariu destul de mic…dar impreuna cu sotul meu detinem o firma de prestari servicii la care platim toate impozitele si taxele conform Codului Fiscal. As vrea sa stiu daca aceste venituri sunt luate in calculul a 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni…si daca da, in ce procent avand in vedere ca firma este pe numele amandurora?
Se vor calcula si acestea
ce se intampla daca pe langa veniturile profesionale mai ai si venituri din cedarea folosintei bunurilor(chirii) care sunt impozitate conform Codului Fiscal?ele intra in calculul a 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni?
e mult mai bine decat in trecut, o sa vedem daca este suficient…sa ne spuna o persoana care se afla in aceasta situatie.