Avocat penal hackeri -Explozie de Criminalitate Informatica in 2012!

Crimnalitatea informatica este reglementata
de legea 161/2003 conform careia:

A) Constituie infractiune (art. 42 alin.(1)) ” accesul fara drept la un sistem informatic “. Fapta este mai grava daca ” este savarsita in scopul obtinerii de date informatice ” (alin. (2)). De asemenea, fapta prevazuta de alin. (1) sau (2) are o gravitate sporita daca ” este savarsita prin incalcarea masurilor de securitate ” (alin. (3)).

Obiectul juridic special al acestei infractiuni il constituie relatiile sociale referitoare la securitatea sistemelor informatice, fie ca sunt de interes si utilitate publica, fie ca apartin sferei de interes privat.

Obiectul material al infractiunii il constituie chiar sistemul informatic atacat (prin “sistem informatic” se intelege orice dispozitiv sau ansamblu de dispozitive interconectate sau aflate in relatie functionala, dintre care unul sau mai multe asigura prelucrarea automata a datelor, cu ajutorul unui program informatic).

Subiectul activ al infractiunii poate fi orice persoana fizica ce intruneste conditiile de varsta si responsabilitate, prevazute de legea penala.

Infractiunea este susceptibila de participatie penala in toate formele sale – coautorat, instigare si complicitate.

Subiectul pasiv este persoana fizica sau juridica careia i s-a cauzat in acest mod un prejudiciu.

Latura obiectiva. Elementul material prin care se realizeaza infractiunea consta intr-o actiune si anume, “accesul fara drept” la un sistem informatic.

Pentru existenta infractiunii, fapta trebuie comisa “fara drept” si trebuie sa fie indreptata impotriva unui “sistem informatic”, asa cum este el definit de art. 35 alin. (1) lit. a). Pentru existenta variantei agravante, este necesara indeplinirea unei conditii legate de scopul savarsirii infractiunii, si anume, “pentru obtinerea de date informatice” (art. 35 alin. (1) lit. d)).

“Prin date informatice se intelege orice reprezentare a unor fapte, informatii sau concepte intr-o forma care poate fi prelucrata printr-un sistem informatic. In aceasta categorie se include si orice program informatic care poate determina realizarea unei functii de catre un sistem informatic”. Fapta reprezinta o gravitate deosebita daca a fost savarsita prin incalcarea masurilor de criminalitate . Prin “masuri de securitate”, se intelege folosirea unor proceduri, dispozitive sau programe informatice specializate, cu ajutorul carora accesul la un sistem informatic este restrictionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori).

Prin “acces” intelegem “a programa, a executa un program, a intercepta, a instrui, a comunica cu …, a depozita/arhiva/stoca) in …, a recupera date din sau in oricare alta folosinta a unei surse oferita de computere, incluzand date sau programe pentru computere, sisteme de computere, retele de computere sau baze de date”.

Legea precizeaza sfera persoanelor care actioneaza “fara drept”, adica persoane care se afla in una din urmatoarele situatii: nu sunt autorizate in temeiul legii sau al unui contract, depasesc limitele autorizarii, nu au permisiunea din partea persoanei fizice sau juridice competente potrivit legii sa o acorde, de a folosi, administra sau controla un sistem informatic, ori de a desfasura cercetari stiintifice sau de a efectua orice alta operatiune intr-un sistem informatic.

Urmarea imediata consta intr-o stare de pericol generata prin accesul nepermis la un sistem informatic si chiar printr-o paguba de natura materiala, daca in urma acelui acces s-au produs titularului sistemului informatic prejudicii.

Raportul de cauzalitate rezulta ex re .

Latura subiectiva – fapta poate fi savarsita prin intentie directa sau indirecta.

Forme –infractiunea este susceptibila de tentativa, care se pedepseste (art. 47).

Modalitati – fapta poate fi savarsita printr-o multitudine de modalitati faptice.

Sanctiuni: fapta prevazuta de alin. (1) se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda, cea prevazuta la alin. (2) se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani, iar varianta cea mai grava se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani.

Lasă un comentariu