Avocat divort. Procedura divortului. Desfacerea casatoriei

In codul civil este reglemnatata posibiliatea ca sotii sa poata divorta de comun acord, caz in care nu se administreaza probe cu privire la motivele de divort si nu se audiaza martori. Casatoria se va desface fara a se preciza cui apartine culpa, ea fiind definitiva si irevocabila.

Situatiile in care se poate pronunta divortul sunt urmatoarele:
– din culpa exclusiva a unuia dintre soti, la cererea celuilalt sot;
– din culpa comuna, la cererea unuia dintre soti;
– fara a se stabili o culpa, atunci cand se desfasoara procedura simplificata a divortului prin acord, prin cererea ambilor soti;
– la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
– la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Modalitatile de desfacere a casatoriei:

–          Divortul classic (in instanta) pe cale judecatoreasca;

–          Divortul pe cale administrativa – numai cand partile divorteaza de comun acord

Divortul pe cale administrativa poate fi pronuntat de ofiterul de stare civila sau de un notar public. Divortul de comun acord mai poate fi facut si la un  mediator autorizat care poate rezolva litigiul pe cale amiabila.

Durata unui proces de divort este intre 1 luna si un an jumatate variand in functie de modalitatea de desfacerea a casatoriei (pe cale administrativa sau pe cale judecatoreasca).

Conform prevederilor Noului Cod Civil, sotul care se face responsabil de destramarea relatiilor familiale poate fi obligat la plata unor despagubiri catre celalalt sot.  Sotul care initiaza procedura de divort trebuie sa se prezinte personal la depunerea cererii de divort.

Lasă un comentariu